Kategoriler
Emlak Haberleri

Fikirtepe’nin dönüşümü yükselen fiyatları kontrol altına alabilir

Fikirtepe’nin dönüşüm konusunu ele alan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bölgeye 15 bin yeni konutun geleceğini söyledi. Yakın zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın proje sayısını arttırdığı ilçelerden birisi olan Fikirtepe, 5 milyar TL’lik bir yatırım bedeline sahip. Toplamda 15 bin yeni konutun 4 yıl içinde yükseleceğini açıklayan Kurum, yeni konutların fiyat artışlarını indireceğinden söz etti.

Fikirtepe’nin dönüşümünde yeni hedefler

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen dönüşüm projeleri, birçok firmaya da destekleyici unsur yaratıyor. Zamanında firmaların acı deneyimlerini birleştirdiği bir alan olarak görülen Fikirtepe’nin olumsuz izlerini silmek için devreye giren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; projelerin tamamlanabilmesi adına 3 ila 4 yıl içinde 15 bin yeni konutun bölgede olacağını duyurdu. 2021’in planları arasına dahil edildiği konuşulan bölge için ilk dönüşüm süreci Şubat-Mart dönemleri arasında başlatılacak. 4 bin konut stokunun yüzde 362 oranında artışına neden olacağı dönüşüm projeleri, 60 bin kişilik yeni nüfusunda yeni adresi olabilir. Tüm bu bileşenleri bir araya getirdiğimizde ise hem bölge hem de Anadolu Yakası’nın gayrimenkul fiyatlarında gözle görülen düşüşler yaşanacaktır.

Ulaşım problemi yok

Fikirtepe’nin dönüşümünü yeniden ele alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ulaşım problemlerini ortadan kaldırmak amacıyla, yeni yerleşim bölgesini merkezi konuma planladı. Ana ulaşım aksları, karayolu ve raylı sistemlerin merkezinde yer alan konut planlarını değerlendirmeye alan Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, şirketlerin ulaşım avantajlarını gördükten sonra projeye ‘evet’ dediklerini söylüyor. Fakat yine de daha önce bölgede proje geliştiren firmalar, satışlarını uzayan bir süreçte ya tamamlayabildi ya da tamamlayamadı. Yaşanan bu durumun ‘acı tecrübe’ olarak atfedildiği günlerde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapmış olduğu yeni yönelim belirli plan ve kuralları getirecek anlamına geliyor. Bu sayede projelendirme süreci tek bir merkezden, belirli plan doğrultusunda, denge politikasını üstlenerek devam edecek.

Özcan, Türkiye genelinde ihtiyaç duyulan yeni konutların 800 bin olduğunu söyledi. İstanbul’a baktığımızda özellikle zamanla artışa geçen fiyatlar, kira ve konut satışlarını tavan değere ulaştırdı. Fiyatların yeniden eski düzeye gelebilmesi için Anadolu Yakası’nı elden geçirecek olan bölgenin dönüşümü son derece değerli. Fikirtepe gibi atıl olan bölgelerin konut fiyatlarını belirli bir sınırda tutabilmesi amacıyla dönüştürülmesi ve ihtiyaçlarının giderilmesi şarttır.

Bölgenin dönüşümü pozitif etki yaratacak

GABORAS, bölgenin dönüşümüne dair getirdiği açıklamada, yaklaşık olarak 4 bin adet civarındaki konutun bakanlık yatırımıyla yapılacağını öne çıkardı. 5 milyar TL’ye erişen yatırım bedeli, 15 bin yeni konutun inşasında rol oynayacak. Yeni yerleşim bölgesinde nüfusun anlık artışı 11 bin 424’ten 60 bin kişi civarına çıkacağı için mevcut konut stoku da yüzde 362 oranında artışa geçecektir. Proje yetkililerinin düşünceleri, “Bölgenin dönüşümden geçmesi özellikle diğer bölgelerde yükselen konut fiyatlarını normal seviyeye indirecek” şeklinde oldu.

Konut arzına büyük katkı

Bölgede 1,5 milyon metrekarelik inşaatın yapılması için projelendirme sürecinin başlatılacağını aktaran İstanbul Gayrimenkul ve Danışmanlık Kurucu Ortağı Dr. Ahmet Büyükduman, 15 bin yeni konutun bölgedeki etkisini satış ve kira fiyatlarının düşüşü olarak değerlendirdi. Yeni konutların piyasaya çıkmasının ortalama 2 ila 3 yılı bulacağını vurgulayan Büyükduman, “Varsayımlarımız Fikirtepe’nin yıllık konut arzına katkısı 3 ila 4 bin civarında şeklinde gelişmektedir” dedi.

Kentsel dönüşüm projelerine göz atmak için tıklayınız.

Exit mobile version