Kategoriler
Ekonomi Gündem

Finansman şirketlerden konut veyahut araç alacaklar dikkat

Kayseri Baro Avukatı Coşkun Özbek, konut veyahut araç sahibi olmak isteyen vatandaşlar için önemli uyarılarda bulunmuştur. Özbek, son zamanlarda vatandaşların büyük ilgi duyduğu tasarruf finansman şirketleri ile konut ve araç sahibi olma isteğinin bazı mağduriyetlere sebep olduğunu belirtmiştir. Ayrıca Özbek, “Kanuna göre şirketler vatandaşa en geç 36 ay sonunda konut ya da araç vermeleri gerekmektedir.” şeklinde konuşmuştur. Özbek, vatandaşların tasarruf finansman şirketleri ile konut ve araç sahibi olma isteklerinin en çok da sistemin faizsiz işlemesinden dolayı olduğunu söylemiştir. Ancak bu konuda birçok tutarsızlık ve mağduriyet yaşandığına da değinmiştir. Şu açıklamalarda bulunmuştur; “Geçtiğimiz günlerde 21 tasarruf finansman şirketi belli isimler dahilinde faizsiz konut ve otomobil sahibi olunabilmesinin önü açılmıştır. Böylece sistem üzerinden vatandaşlarımız, sözleşmeler imzalayarak ve belirli bir peşinat ödeyeceklerdir. Vatandaşlar gruplar halinde ay sonunda yapacakları ödemelerle konut ve araç sahibi olma çabasının içerisine girmektedir. Fakat uygulanan bu sistem faizsiz olması nedeniyle vatandaşlarımızı kendisine çekmektedir. Şirketlerin ‘şu kadar ayda konut sahibi olun, faizsiz konut sahibi olun’ şeklinde reklamlar vermektedirler.

Böylece vatandaşlarımızın ilgisini uyandıracak propagandalar yapılarak vatandaşlarımızı bu sisteme dahil etmeye çalışıyorlar. Ancak şöyle bir durum var; tüketici konumunda olan, konut ve otomobil alan vatandaşlarımız kanunen tüketicidirler. Bu durumda herhangi bir tutarsızlık söz konusu olduğunda bu şirketlerle vatandaşlar arasında görülen uyuşmazlıkla tüketici mahkemelerinde görülecektir. Bizim şöyle bir sorunumuz var; 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu uyarınca ön ödemeli konut alımı ya da taksitle konut alımı gibi sözleşmeler kanuna koyulmuştur. Bu durumda böyle bir sözleşmenin yapılması durumunda tarafların uymaları gereken kurallarla ilgili bilgilendirmeler yapılmaktadır” demiştir.

“En geç 36. ayda vatandaşın konut anahtarını teslim etmeleri gerekiyor”

Özbek, tasarruf finansman şirketlerinin vatandaşı bu durumda mağdur ettiklerine değinmiştir. En fazla 36 ayda verilmesi gereken konut veyahut araç teslimi 56-60 aylara kadar uzatıldığını belirtmiştir. Ayrıca şu konulara değinmiştir: “Bu şirketlerin kanunda bulunan sözleşme biçimlerine bağı olmamaktadır. Misal, ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapıldığını farz edelim. Kanuna göre vatandaşa en geç 36 ay sonunda konut veyahut aracını teslim etmeleri gerekiyor. Teslim ettikten sonra taksit ödemeye devam edebilir ya da başka bir alışveriş yapılabilir. Fakat en geç 36 ay sonunda o vatandaş konutunun anahtarını alması gerekmektedir. Ancak şirketler kendileri bu sözleşme çeşitlerine bağlı olmadıklarını savunmaktadırlar. Bu durumda 36. ay değil, 46. hatta 56 ve 60. ayın üzerinde konut teslimi yapmaktadırlar. Burada bizim amacımız, vatandaşlarımızın böyle bir sözleşmeyi yaptıkları zaman direkt sözleşmeyi imzalamamalarını tavsiye ediyoruz. Bunun yerine bir avukat aracılığıyla veyahut bu alanda uzman olanlarla ile iletişime geçebilirler. Sözleşme içi belirli bir süre talep edebilirler. Bu durum vatandaşlarımızın maddi menfaati açısında oldukça gereklidir.” ifadelerini kullanmıştır.

Konut veyahut araç alırken; “Bin düşünüp bir hareket edin”

Özbek, vatandaşların Tüketici Kanunu’na tabi olmayan sözleşmelere imza atmaları sonucunda sorunlarla karşılaşmalarının kaçınılmaz olduğunu belirtmiştir. Sözlerine şu şekilde devam etti:

“Geçtiğimiz günlerde 1 Temmuz’dan itibaren bu işi yapan 21 şirketin ruhsatları bir anlamda iptal olmuştur. Bundan böyle ileriye yönelik olarak bu işlemleri yapamayacaklar. Vatandaşlarımız bu 21 tane şirketin isimlerini öğrenmelidir. Bu durumda bu tarz iş yapamayacak şirketlerle anlaşma yapmamalarını tavsiye diyoruz. Bir başka açıdan bu işi yapmaya devam eden şirketler açısından da vatandaşlarımız her ne kadar krediye başvurmadan konut ve araç sahibi olmaya çalışsalar da kendilerinin bu tüketicinin korunması hakkında kanuna tabi olmayan sözleşmelere imza atmaları sebebiyle ilerleyen zamanlarda sorunlarla karşılaşmalarının kaçınılmaz olduğunu bildirmek durumundayız. Bu sebeple en başında bin düşünüp bir hareket etmelerini tavsiye etmekteyiz. Zira tüketicilerin sistemden çıkarken maddi anlamda büyük mağduriyetler ile karşı karşıya kaldıklarını öngörmekteyiz.” şeklinde konuşmuştur.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…