Kategoriler
Ekonomi Gündem

Fındık fiyatları üreticileri endişelendiriyor

Serbest piyasadaki fındık fiyatlarının inişli çıkışlı hareketi fındık üreticilerini tedirgin ediyor. Hasadı tamamlanan fındıkların alımları devam ederken Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Giresun kalite fındığı 17 liraya, levant kalite fındığı ise 16.50 liradan almasına karşın serbest piyasadaki fiyat 15 liraya kadar düştü.

Üreticiler fındık fiyatlarının düşmesinden yakınırken bu sezonun başında 14 liranın altında olan fındık fiyatı, TMO’nun fındık alımını başlatması ve üreticilere ödeme yapmasıyla beraber 15 lira seviyelerine yükseldi ancak serbest piyasadaki fındık fiyatları hâlâ TMO’nun alım fiyatının altında seyrediyor.

Fındığı daha ucuza satın almak için panik havası yaratılmaya çalışdığını söyleyen Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, sezonun başında Ordu ve Fatsa Ticaret borsaları tarafından bilgilendirme panosuna serbest piyasa fiyatına TMO’nun verdiği fiyatın altındaki bir rakamın yazılmasıyla, serbest piyasada panik havası yaratıldığını, bu nedenle fiyatların düşük rakamlarda izlediğini belirtti.

DHA’nın haberine göre Atakan Akça, fındık fiyatlarının düşük olmasının sebepleri arasında bilinçli olarak panik havası yaratılmasının, yapılan spekülasyonların ve serbest piyasadaki ortamı fırsata çevirmeye çalışan tüccarların bulunduğunu ifade etti.

TMO’nun fındık alımını sürdürmesi ve ödeme yapmasıyla fındık fiyatlarının yeniden yükseldiğini aktaran Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça “Ordu ve Fatsa Ticaret borsasının tabelasına 15 lira yazmasıyla beraber fındıkta serbest piyasada bir dalgalanma meydana geldi. Üreticinin fındığını daha ucuza almak için panik havası yaratmaya çalıştılar. Bir dönem bu işte başarılı oldular.

TMO fındığı geri gönderiyor gibi spekülasyon da oluşturmaya çalıştılar. Dolayısıyla serbest piyasada fındık fiyatları gevşedi. Gurbetçi üreticilerimizin geri dönmeye başlaması ve okul sezonu açılma günü aynı dönemlere denk geldiği için serbest piyasaya biraz daha fazla ürün indi. Dolayısıyla serbest piyasada bunu fırsata çevirmek isteyen tüccarlar bunu değerlendirdiler ve 13.50 liraya kadar fındık fiyatını düşürdüler.” diye konuştu.

“Fındığınıza bu saatten sonra siz sahip çıkacaksınız.”

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındık üreticilerine seslendi. Bu yıl için beklenilen düzeyde fındık rekoltesi olmadığını aktaran Atakan Akça, yetkililerin konu hakkında sorumluluklarını yerine getirdiğini ifade ederek fındık fiyatlarının durumunun üreticilerin kontrolünde olduğunu kaydetti.

Üreticilere, serbest piyasadaki pazarın ihtiyacı kadar fındık üretimi yapmaları çağrısında bulunan Akça, “Emanete fındık bırakmamaları çağrısında bulunuyoruz. Bu sene beklenen fındık rekoltesi yok, o nedenle fiyatların serbest piyasada artması üreticilerimizin elinde. Emanete bırakılan her fındıktan üretici zarar ediyor. Emanete bıraktığınız fındık sizin olmadığı için tüccar, sanayici ihtiyacını görüyor. Serbest piyasada da fındık fiyatları yükselmiyor. Fındığınıza bu saatten sonra siz sahip çıkacaksınız. Bizler, yetkililer ne gerekiyorsa yapıyoruz.” sözlerini kaydetti.

Fındık üreticisi Ersin Şener ise maddi durumu yetersiz olanların ürettiği fındığı erken satmak zorunda kaldığını kaydetti. TMO’nun satın aldığı fındığın fiyatını erken ödemesinin fındık fiyatını artırdığını belirten Şener, “Biz fiyatların biraz daha yükselmesini bekliyoruz. İnşallah yükselir.” ifadelerini kullandı.

Serbest piyasa yerine TMO’yu tercih ettiklerini söyleyen Ersin Şener, “TMO, fındık alımından 15 gün sonra ödeme yapıyor. O yüzden fiyatlar biraz yükseldi. Biz fiyatların biraz daha yükselmesini bekliyoruz. İnşallah yükselir. Fakir fındığını satmak zorunda kaldı. Okula öğrenci gönderecek ve borçlu olan üreticiler fındığını sattı. Bizler serbest piyasa yerine TMO’yu tercih ettik. İnşallah fiyatlar artar. Üreticiler olarak memnun kalırız” sözlerini dile getirdi.