Kategoriler
Gündem

Fransa ırkçılık karşıtı gösterilere sahne oldu

Fransa ırkçılık karşıtı gösterilerde yer edinen diğer ülkelerden biri oldu. Geçtiğimiz 2016 yılında Fransa’da polisin şiddet eğilimleri karşısında hayatını kaybeden siyahi vatandaş Adama Traore için yükselen sesler tüm sokakları sardı. Ailesi tarafından durumun hatırlatılmasıyla birlikte Fransızların ırkçılık gösterilerinde yer edindiği belirtilirken, yüzlerce kişi yaşanan şiddete karşı ayakta kalmaya devam ediyor.

ABD’de başlayan zulüm tüm dünyaya yayılabilir

ABD üzerinde son bir haftadır yaşanan protestolar geçtiğimiz gün itibariyle ilginç sahnelere neden oldu. Son sözleri “nefes alamıyorum” olan talihsiz siyahi vatandaş George Floyd ile başlayan gösteriler tüm eyaletlere sıçramış ve polis merkezi dahil birçok bina yakılmıştı. Durum karşısında sessizliğini bozma kararı alan ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray üzerinden basın açıklaması yaptı. Tüm dünyanın canlı olarak takip ettiği açıklama sonrası elinde İncil ile yakınlarda bulunan kiliseye yürüyen Başkan, adeta üzerine yüklenen iddialardan sıyrılma telaşı içerisinde. Bu sırada güvenlik güçlerinin yoğun müdahalesine maruz kalan protestocular gaz eşliğinde Beyaz Saray’ın çevresinden uzaklaştırıldı.

İddiaların ünlü hacker grubu Anonymous tarafından ortaya atıldığı durumda; ünlü, sapık iş adamı Jeffrey Epstein ile yakın ilişkileri bulunan ABD Başkanı, pedofili iddialarına karşı yanıtını İncil ve kilise aracılığıyla vermiş oldu. Yaşanan protestolar için “iç terör” adını verdiği görülürken, protestoculara ise “yağmacılar” diye seslendi. Eyalet valilerinin yetersizliği karşısında sessini yükselten Donald Trump, yaşanan iç karışıklık adına suçlamaları yine valilere yöneltmiş ve ülke genelinde ordu, askeri personel vb. her türden devlet görevlilerini halka karşı görevlendireceğini açıklamıştır. Durum karşısında cevap vermekten geri durmayan valiler, izinleri olmadan eyalet sınırları içerisinde herhangi bir askeri müdahalenin hukuk kurallarını çiğneyeceği görüşünü sürdürüyor.

Fransa, polisler aracılığıyla yaşanan şiddete karşı

Geçtiğimiz 2016 yılında polisin şiddet gösterdiği ve bunun sonucunda yaşamını yitirdiği belirlenen siyahi vatandaş Adama Traore için Paris Adliye binasında dava görülmeye devam ediyor. Duruma karşı tepkili olan vatandaşların pankartlarla birlikte hazırlık yaptığı Adliye çevresinde, polis ve göstericiler arasında arbede yaşandı.

Hayatını kaybeden siyahi vatandaş Adama Traore, 2016 yılında yalnızca 24 yaşında, sağlıklı bir bireydi. Paris’in kuzey banliyösünde gerçekleşen trajik olay sonrası hak arayışına giren aile bireyleri; polis tarafından merkeze götürülen oğullarının araç içerisindeki şüpheli ölümlerine karşı dava açtı. Aynı yıl basın aracılığıyla yapılan açıklamada hayatını kaybeden vatandaşın kalp rahatsızlığı nedeniyle araç içerisinde kalp krizi yaşadığı söylenmiş; Ancak Traore aile bireyleri bu durumu raporla bu açıklamaya itiraz etmişti. Kız kardeşi Assa’nın çağrısı; özellikle Flody’un ölümüyle birlikte ülke genelinde çabucak duyuldu ve Paris Mahkemesi’nde görülecek olan dava için Fransızlar, Adliye önüne yığıldı. Bu sırada toplanan kalabalık grup arasında gösterilerin başlaması polisin müdahalesiyle giderek alevlendi ve yeni bir şiddet sahnesi ortaya çıktı.