Kategoriler
Ekonomi Gündem

GABORAS: En değerli iki il İstanbul ve Muğla

GABORAS, DAV (sahadan veri toplama) Projesi’nin ilk adımını tamamladığını duyurdu. Çalışmada 18 farklı yerleşim yeri mercek altına alınırken Türkiye’nin batısında bulunan yerler değer açısından öne çıktı.  İstanbul ve Muğla ilk iki sıra sıraya girdi.

Değerinin daha düşük olduğu iller ise doğu ve güneydoğu bölgelerinde bulunuyor. Söz konusu çalışmada Afyonkarahisar, Adana, Antalya, Batman, Bursa, Çanakkale, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Samsun, Uşak olmak üzre 16 il değerlendirilmeye alındı. Yapay zekâ teknolojisinin de yardımıyla gerçekleştirilen çalışma kapsamına; Gebze ve Karadeniz Ereğlisi ilçeleri de alındı.

Varlık yönetimi, güvenli ticaret, endeksler, menkulleşme ve borsa başlıklarını içeren raporda; satış birim değer skoru ve metrekare birim değerleri üzerinden yerleşim yerlerinin gerçek sıralamasından ayrıştığı belirlendi.

İnşaatta en sorunlu iller

GABORAS, inşaat sektörünün Türkiye genelinde sorunlu olduğunu dile getirirken pandemiye karşı alınan önlemlerin ardından sektörde düzenlemelerin görüldüğünü kaydetti. Buna göre Erzincan, yüzde 59’luk pay ile inşaatta en sorunlu il olarak gösterilirken ikinci sırada yüzde 52’lik oranla Hatay bulundu.  Yüzde 32’lik oranla Kütahya, yüzde 37 oranıyla da Adana yer aldı.

Ardından “Erzincan’ın yüzde 54, Kütahya’nın yüzde 28, Adana’nın yüzde 32, Hatay’ın ise yüzde 49 oranına gerileyerek iyileştirmeler olduğu görüldü.” denilerek sektördeki iyileşmeler işaret edildi. Bu illeri Antalya, Eskişehir, Kayseri ve Malatya’nın izlediğine yönelik değerlendirmelerin bulunduğu raporda bu üç ildeki sorun oranının yüzde 16 ile yüzde 25 seviyeleri arasında olduğu kaydedildi.

Bilecik’te dönmeyen kredi oranı yüzde 75

Enerji sektöründeki dönmeyen kredi oranının yüzde 75 olduğu dile getirilirken Ankara, İstanbul ve Adana’daki bu oranların yüzde 4 ile yüzde 7 arasında olduğu belirtildi. Değerlendirmelere göre turizm sektöründe sorunun en fazla yaşandığı il, yüzde 49’luk oranla Isparta oldu.

Afyonkarahisar’daki bu oran yüzde 30, Osmaniye’de yüzde 45, Tekirdağ’da ise yüzde 25 seviyesinde. İstanbul’daki bu oran ise yüzde 11 seviyesinde bulunurken pandemi süreci öncesinde Tekirdağ’daki bu oranın yüzde 33, Osmaniye’de yüzde 61, Afyonkarahisar’da yüzde 36, Isparta’da ise yüzde 55 olduğu kaydedildi.

İzmir, Aydın ve Denizli şehirlerindeki bu oran ise yüzde 4 ile yüzde 7 aralığında bulunuyor.

Çalışma; GABORAS ve MÜSİAD’ın koordinesiyle GABORAS danışmanları ve data uzmanlarının, akademisyenlerin, yerel sanayici ve iş adamlarının yer aldığı il komisyonları tarafından yürütüldü.