Kategoriler
Emlak Haberleri

GABORAS konutta Türkiye’nin en değerli şehirlerini sıraladı

GABORAS konutta yeni bir değerlendirme raporu yayınladı. Araştırmalarını aylık bazda yürüten Gayrimenkul Borsası, finansal, demografik ve teknik verileri bir araya getirerek tamamlamış olduğu değerleri kamuoyuna sundu.

GABORAS konutta Türkiye’nin değerlerini açıkladı

Gayrimenkul Borsası (GABORAS), Türkiye’nin 30 büyükşehrinde başlatmış olduğu çalışmalarını titizlikle sonuçlandırdı. Paylaşılan değer tablosuna göre sıralamada rol oynayanlar finansal, demografik ve teknik veriler oldu. 73 puan ile İstanbul’un birinci olduğu sıralamada, Samsun 32 puan alarak listenin sonuna düştü. Diğer 51 şehir arasında yapılan araştırmada ise Yalova, Çanakkale ve Afyonkarahisar’ın B kategorisinde ilklerde yer aldığı görülmüştür. D kategorisi ile listenin sonuna düşen şehirler ise Ağrı, Bitlis ve Hakkari oldu.

Yeni konsept: ‘Yarışan Şehirler’

Gayrimenkul ticaretinde güvenli alım-satım sağlayan platform araştırma süreçlerine devam ediyor. GABORAS konutta değer artışına yönelik başlatmış olduğu araştırmasını ‘Yarışan Şehirler’ başlığı altında paylaştı. Reyting sistemi üzerinden yürütülen verilendirme işlemlerinde 140 gösterge temele alınmıştır. 30 şehrin büyükşehir olarak değerlendirilen tabloda İstanbul’un 73 puan ile birinci olduğu görüldü. Yine aynı listede yer alan Samsun’un 32 puan ile listenin son sırasına düştüğü bildirildi.

GABORAS CEO’su Kurtuluş Altun tarafından yapılan bilgilendirmeye göre araştırmanın her ay düzenlenmesi bekleniyor. ‘Şehr-i zeka’ başlığı altında değerlendirilecek olan şehirler, sahadan veri doğrulama (DAV) ve Dijital Gayrimenkul Okuryazarlığı projelerinin bir eseridir. Big-Data teknolojisiyle görüntülenebilir olan veriler, önümüzdeki dönem boyunca kestirimleri mümkün kılacak.

Yerli ve milli teknoloji

Altun, Türkiye’nin değer ölçümünde yabancı kuruluşların yetersiz olduğuna dikkat çekiyor. GABORAS aracılığıyla yürütülen araştırmada ülkenin genel anlamda değeri anlaşılacak. Menkulleşme potansiyeli, her türlü olumsuz manipülasyona karşı piyasadaki etkinliğini koruyacaktır. Yerli ve milli teknoloji ile çıkılan bu yolda, bilgi birikimi, çözüm ve liyakat ortakları aynı amaç doğrultusunda veri sunacak. Bu sayede en gerçekçi değeri yakalayan yabancı kuruluşlar, Türkiye piyasası hakkında en doğru adresten gerçeklere ulaşabilecektir.

Kategorilerine göre ayrıştılar

GOS-Rating sıralaması altında büyükşehirler A, B, C ve D kategorisine ayrıldı. A kategorisinde yalnızca İstanbul bulunurken, B kategorisinde İzmir, Ankara, Muğla ve Antalya yer almıştır. C kategorisinde ise; Kahramanmaraş, Aydın, Bursa, Kocaeli, Tekirdağ, Eskişehir, Sakarya, Gaziantep, Mersin, Trabzon, Manisa, Erzurum, Kayseri, Konya, Mardin, Malatya, Ordu, Şanlıurfa, Adana, Balıkesir, Van ve Denizli bulunuyor. Son olarak D kategorisi altında sıralama şu şekildedir; Hatay, Diyarbakır ve Samsun.

Listenin başını çeken İstanbul, konut satışında, işlem biriminde, orta yaştaki nüfus oranında, birinci ve ikinci el konut satış oranlarında yeniden değerlendirildi. Ayrıca birim değer skorları, borçluluk, takipler, sektörel finansal göstergeler vb. araştırma verilerine göre eksi durumuna geçmiştir. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Altun, en büyük nedenin yıllık göç alma ve verme sayısından kaynaklı olduğunu söylüyor. Bununla birlikte yıllık hane konut ve kira gibi harcamaların değerlendirme tablosunda yer edindiği görülürken; stok konut sayısına, ipotekli işlem sayısına ve değer skoru gibi göstergelere de bakılmıştır.

Yalova en yüksek değere ulaştı

Yalova’da gerçekleştirilen yeni projelerin ardından sıklıkla değer kazancı yaşayan bölge özellikle Osmangazi Köprüsü ve İstanbul-İzmir otoyolu sayesinde parladı. Altun, Yalova’nın reyting bakımından yüksek olmasının nedenini yıllık nüfus artış oranı ile kişi başına düşen GSYH’ye bağlıyor. Ayrıca hane halkına düşen konut satış sayısı, ikinci el konut satış sayısı, konut değer trendleri, satış birim değer skorları ve ipotekli birim değer skoları da önemli roller üstlenmiştir.

Listede en düşük puan alan Hakkari son zamanlarda doğa sporlarıyla öne çıkmaktadır. Altun, değerlendirmenin yıllık boşanma oranları, il kredi dönüş performansları, il teminat ve kaynak kullanım endekslerince puanlandığını açıkladı. Kredi ödemelerinde sıkça sorunla karşılaşılan bölgede göstergelerin düşüklüğü Hakkari’yi sıralamanın gerisine atmıştır.