Kategoriler
Ekonomi

GABORAS: “Topraklarımız zümrüt değerinde!”

GABORAS gayrimenkul sektörüne ilişkin servet erime haberlerine dair tepkisini dile getirdi. Gayrimenkul Borsası A.Ş. (GABORAS) Genel Müdürü Kurtuluş Altun, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Buna göre, dünyanın en değerli ve stratejik konumu olarak bilinen Türkiye’nin toprak değeri zümrüt gibidir. Topraklarımıza dair görüşlerin dünya genelinde kumdan daha ucuz olduğu algısı peydah etmiştir, ancak böyle bir algı söz konusu olamaz. Gayrimenkul servetinin eridiğine dair gösterilen haberlere karşı tepkisinden geri durmayan Altun, bunun arka planında liraya oynanan oyunun bir benzeri olduğu konusundaki görüşlerini paylaştı.

GABORAS: Topraklarımız zümrüt kadar değerli

Gayrimenkul Borsası A.Ş. (GABORAS) Genel Müdürü Kurtuluş Altun, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi tarafından düzenlenen videolu konferansa katıldı. Gayrimenkul sektörüne dair bilgileri paylaşan Altun, dünya genelinde Türkiye gayrimenkulüne olan bakış açısına oldukça tepkili.

Piyasa durumuna ilişkin konuşmalarda bulunan Altun, ölü sermayenin tekrar piyasaya kazandırılması taraftarı. “Yatırıma dönüşmeyen anlamına gelen ölü sermaye bir şekilde yeniden canlandırılmalıdır. Gerektiği yerde gayrimenkullerin, menkule dönüştürülmesi ve ekonomik işleyişe katılması sağlanmalı “açıklamasında bulundu.

Gayrimenkul sektörü dünyanın en önemli ve en büyük sektörleri arasında yer edindi. 228 trilyon büyüklüğüne sahip olan bu sektör, Türkiye için de önemli bir değere sahip. Gayri safi milli hasılanın yüzde 16’sının gayrimenkul üzerinden karşılandığı biliniyor. Kaçak yapı sorunlarında artış yaşayan sektörün değer kaybına uğradığını belirten Kurtuluş Altun, bu değeri korumamız gerektiği düşüncesini şu sözler ile paylaştı;

“Dünyanın en değerli ve stratejik toprakları bizim. Zümrüt gibi değerli topraklarımıza karşı dünyanın algısı kumdan daha ucuz olduğu şeklinde. Böyle bir algı olamaz. Gayrimenkul servetimiz erimiş gibi gösteriliyor. Bunun arka planında liraya oynayan oyunun bir benzeri var. Bu manipülasyonun arkasında dış etkiler var.”

Dolar bazlı yaşanan kayıplar herkesi etkileyebilir

Genel Müdür aynı zamanda gayrimenkulün dolar karşısında etkilenmesi durumuna ilişkin, herkesin bu süreçte olumsuz etkileneceği görüşlerinde bulundu. Kredi risklerinde yaşanan artışın, ipoteklerdeki yukarı yöne giden yükseliş, il bütününde büyük baskılara sebep oluyor. İçerideki baskılama, dışarıdaki manipülasyon derken taşınmaz değeri istenen miktarda korunamamaktadır. Tapu takasının Türkiye’de 2 dakika olması, İngiltere’nin 22 gün süren tapu takasına dair karşılaştırmalarda bulunan Altun, devlet tarafından bloke edilen paranın yine devlet bankalarınca, 22 gün süreyle İngiltere’de finans edildiğini söyledi.

Bursa genelinde şahsi ipoteklerdeki patlamalar, bilançolarda azalma ve kredilerde yaşanan yükselişe dair aslında il içerisinde büyük bir hareketlilik söz konusu olduğu görülüyor. Fakat yaşanan baskılama olayları verilere olumlu gelişmelerin yansımasına engel. Çünkü Bursa ili, diğer iller bakımından borçluluk açısından daha iyi bir durumda. Çözüm önerisi sunan GABORAS Genel Müdürü, “Eğer burada gayrimenkule dayalı bir ticaret gerçekleşiyor ise taşınmazların takibi yapılmalıdır,” dedi.