Kategoriler
Proje Haberleri

Galataport projesi kültürel kazanım sağlıyor

Galataport, İstanbul’a hayat kazandıracak olan bir proje olarak biliniyor. “Beyoğlu Kültür Yolu” olarak adlandırılan proje detaylarını ise Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, NTV yayınında paylaştı.

Galataport İstanbul’a kazandırılıyor

Salgın hastalık sürecinde başlatılan saha tedbirlerinde, Galataport projesi duraksama yaşadı. İnşaat alanının durdurulduğu süreç karşısında merakla beklenilen proje hakkında Kültür ve Turizm Bakanı, katıldığı NTV yayınında detayları aktarmıştır.

Dünyaya örnek gösterilmesi beklenen proje, liman operatör operasyon merkezlerinden yalnızca biri olmuştur. Galataport’un sadece yabancı turistlere hitap etmeyeceğini belirten Bakan Nuri Ersoy, projenin Türkiye hatta dünya geneline kazandırılacağını söyledi. Proje içerisinde halkı bekleyen en önemli sosyal donatılar; kültür sokağı, açık hava müzesi, sinema müzesi ve gösteri merkezi olarak karşımıza çıkıyor.

İstanbul’a kültür rotası oluşturulan bu projede aynı zamanda tarihi ve kültürel zenginlikler birbiriyle harmanlanmıştır. “Beyoğlu Kültür Yolu” olarak adlandırılan projede ise Galataport’tan başlayan alan, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) alanına kadar gitmekte. Ayrıca belirlenen yol üzerinde mülkiyete ve Bakanlığa ait kurumların yer alması planlanıyor.

Birbirinden çeşitli kültürel aktivitelerin beklendiği projede, Galataport yolu üzerinden çıkan kişiler kolaylıkla Galata Kulesi’ne ulaşım sağlayacak. Buradan yola devam etmeyi tercih edenler ise Atatürk Kültür Merkezi’ne ulaşabilecektir.

Hedeflenen süre gerçekleştirilemedi

Projenin 5 Mayıs itibariyle tamamlanması beklenirken, başlangıç yeri Çin Wuhan olan yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı sürecin uzamasına neden oldu. Plan üzerinde yapılan değişiklikler, saha çalışmalarının aksamasına sebebiyet verince belirlenen tarihte açılış yapılamamıştır.

Doğuş Grubu ile Bilgili Holding ortaklığının söz konusu olduğu projede, ilk geminin geliş süreci uzayacak. Kültür ve Turizm Bakanı tarafından yapılan açıklamada kruvaziyer turizminin temmuz ayında başlayabileceği öngörüldü.

İstanbul’da gemilerin başlangıç noktası olarak belirlenen alan, aynı zamanda hareket ve varış noktası olarak belirlenmiştir. 2020’den itibaren kruvaziyer stoklarında artış bulunduğunu belirten Bakan Nuri Ersoy, projenin tamamlandığı andan itibaren stok isteklerinde senelik artış yaşanacağını ifade etti.

‘Beyoğlu Kültür Yolu’ ismini alan projede toplamda 3 bin mühendis ve işçi saha içerisinde gece-gündüz demeden aralıksız çalışmakta. Terminal binasının denizaltında olması belirlenirken, su seviyesinin 16 metre altına uzanacağı mekân çıkışında kişileri pasaport kontrol noktaları bekliyor. Ayrıca gemi olmadığı zaman üç metreye ulaşan alan üzerine kapaklar indirilecektir. Böylece Karaköy’den Fındıklı’ya kadar olan sahil halka açılırken, bu kapak sisteminin dünyada ilk olması bekleniyor. Kültürel anlamda hizmet verilecek alan içine aynı zamanda otel, müze, mağaza, restoran gibi sosyal donatılar başlıca alanlara eklenmiştir.