Kategoriler
Emlak Haberleri

Gayrimenkul danışmanlarına değişen yönetmelik staj zorunluluğu getirdi

Gayrimenkul danışmanlarına staj yapma zorunluluğu konu edinildi. Türkiye’de gayrimenkul sektöründe danışmanlık markası olmasıyla tanınan Kristal Türkiye, aynı zamanda yatırım tavsiyeleri vermektedir. Bugünün konusu olarak değişen Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelik’i seçen Ülke Başkanı Mustafa Emrah Özdemir, konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Gayrimenkul danışmanlarına önemli uyarı

Birkaç yıl önce düzenlemesi yapılan ancak 2020’nin eylül ayında yürürlüğe giren yeni yasa staj zorunluluğunu beraberinde getirdi. Değişen ve gelişen Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelik’i ele alan Kristal Türkiye’nin Ülke Başkanı Emrah Özdemir, danışmanlara uyarıda bulunuyor. Gayrimenkul yatırım danışmanı olmak isteyenlerin staj zorunluluğu olduğunu söyleyen Özdemir, lise mezunlarının bir yıldan, üniversite mezunlarının ise altı aydan staj yapması gerektiğinin altını çizdi.

Sektörde oluşan kayıt dışı çalışma sorunlarını masaya yatıran Özdemir, mesleki yeterliliği bulunmayan kişilerin gayrimenkul danışmanı olarak sektörü baltalamasına dikkat çekiyor. Çoğunlukla merdiven altı hizmet sağlayanların faaliyette bulunduğu süreç gayrimenkul sektörüne zarar vermektedir. Özdemir, “Kendisine ikinci bir meslek isteyenlerin tercihleri emlakçılıktır. Ancak iş bilmeden, yetersiz birkaç kişinin çıktığı bu yolda vatandaşlar mağdur edilmektedir.” dedi. Bu nedenle manav, kasap ve kırtasiyeci yalnızca kendi mesleğiyle meşgul olmalı.

Vatandaş muhatap bulamıyor

Emrah Özdemir, gayrimenkul yatırım danışmanı gibi davranan kitlenin vatandaşları mağdur ettiğinden söz etmişti. Farklı mesleklerden kendilerine yer bulmak isteyenlerin oluşturduğu sektör sorunu mağdur potansiyelini arttırıyor. Zarara uğrayan alıcı ve yatırımcı kesim geriye dönüp baktığında muhatap bulamamaktadır. Birçok şikayetten sonra devletin yeniden ele aldığı yönetmelikte keskin sınırlar çizildi. Bugünden itibaren devreye sokulan yeni yönetmelik en az 200 bini bulan kayıt dışı emlakçıyı sektörden temizleyecek. Sektörde birçok kişinin beklentisinin yerine getirildiği 2020 yılında haksız rekabet ortamının izleri siliniyor.

Değişimdeki en büyük katkının sektöre olan bağlılık ve güven olduğunu vurgulayan Özdemir, yönetmeliğin eksiksiz bir şekilde uygulanması için sıklıkla denetimin gerçekleştirilmesi şartı olduğunu söyledi. El ele verip birlik olunması gerektiği günlerde sektördeki tüm bileşenler yönetmelik kurallarını göz etmeli ve tespitte bulunmalıdır. Kristal Türkiye olarak sürece uyum sağlanacağı ve sıklıkla yönetmeliğin getirdiği koşullara uygun bir ortamın sağlanacağı garantisi veriliyor.

Kristal Türkiye eğitimde dijital devrim

Gayrimenkul danışmanlarına sektör içindeki son haberleri veren başkan, sektöre katkıda bulunmak isteyenlere yönelik eğitim düzenlediklerini söyledi. Mustafa Emrah Özdemir tarafından Kristal Enstitü’nün nitelikleri şu sözlerle açıklanmıştır:

“Üstün Hizmet anlayışıyla kıymetli profesyonellerin her daim yanındayız. Kristal Enstitü olarak, köy enstitülerinden ilham aldık. Eğitimlerde öğreneceğiniz her türlü bilginin profesyonellerin hayat anlayışından oluşmaktadır. Dijital çağın tüm gereksinimlerini karşılamak amacıyla 21. Yüzyıl becerileri ile donatılmış eğitim modellerine ihtiyaç duyulmuştur. Bu yüzden Kristal Enstitü üretim odaklı olmasının yanı sıra eleştirel düşünme, yaratıcılık, yenileme, problem çözme, üretkenlik ve sorumluluk alma gibi becerileri geliştirmeye yönelik eğitim vermektedir.”

Konuşmasının ardından Kristal Türkiye’nin gayrimenkul danışmanlarına yönelik sunumuna devam eden Özdemir, markanın mesleki yeterlilik belgesine sahip profesyonellerden oluştuğunu belirtiyor. Mesleki yeterlilik seviyesinin 4 ila 5 arasında değiştiği Kristal Türkiye’de sektörün gelecek öncüleri yetişmektedir.