Kategoriler
Emlak Haberleri

Gayrimenkul dolandırıcıları Adana’da salgını fırsata çevirdi

Gayrimenkul dolandırıcıları Adana’da pandemi dönemini fırsata dönüştürdü. Geriye boş kalan evleri sahte kimlik ve vekalet göstererek ucuza kiraya veren dolandırıcılara karşı ilk uyarı Emlakçılar Odası Başkanı Ülkü Uçar tarafından geldi. Ev sahipleri ile kiracıları kandırmaya yönelik girişimlerin salgın hastalık karşısında daha da arttığından söz eden Uçar, önceki yıllarda bu işlemin genellikle sahiplerinin yurt dışında olduğu evler üzerinden işlediğini söylüyor.

Gayrimenkul dolandırıcıları iş başında!

Adana Emlakçılar Odası Başkanı Ülkü Uçar tarafından yapılan uyarı gayrimenkul dolandırıcıları hakkında oldu. Salgın hastalığı fırsata dönüştüren kişi veya kişiler, daha önceki yıllarda da bu yönteme başvurmuşlardır. Ancak ev sahibinin yurt dışında olduğu evlerde bu işleme kalkışan gayrimenkul dolandırıcıları, şimdilerde evleri sahte kimlik ve vekalet ile kiraya vererek vatandaşları mağdur ediyor. Konuya ilişkin görüşlerini sunan Uçar, “Dolandırıcılar hem internetteki satış portalları üzerinden hem de emlakçıya uğrayarak yalan söylemeye devam etmektedirler. Acil paraya ihtiyaçları olduğu için evi değerinden daha az fiyatlandırdığını söyleyen dolandırıcı, vatandaşı ve emlakçıyı mağdur ediyor. Son zamanlarda sıklıkla bu konu üzerinden şikâyet aldığımız ve giderek sayılarının arttığını gördüğümüz bir zaman dilimindeyiz” dedi.

Dolandırıcıya karşı tedbirli olunmalı

Başkan Ülkü Uçar, dolandırılmamak için belirli kriterlerin dikkate alınması gerektiğini açıkladı:

Ev kiralamak isteyenlerin mutlaka evin gerçek sahibi ile görüşüp görüşmediğini tespit etmeli. Bunu kimlikteki fotoğraf ile tapu sahibi arasındaki fotoğraf benzerliğine bakarak fark edebilir.

Gayrimenkul dolandırıcıları tarafından götürülen ev ve tapudaki adres farklılık taşıyabilir. Bu nedenle eski elektrik ve su makbuzlarını isteyerek adres temini kolaylıkla aradan çıkarılır. Yine kirada uygulanan bu yöntemi satışta da uygulamak son derece önemli.

Vekalet verildiğini söyleyen kişinin daire sahibi tarafından gerçekten yetki verilip verilmediği araştırılmalıdır.

İnternet üzerindeki ilanlara karşı dikkat

İlan portalları üzerinden vatandaşları bekleyen dolandırıcılar kendilerini aynı zamanda emlakçı gibi tanıtmaya devam ediyor. Yılbaşından sonra yetki belgesi olmayan kişilerin bu portallarda ilan verme imkânı bulunmayacak. Artık yetki belgesinin ibraz edilmesi ilk şart olarak sunulurken; bu girişim aynı zamanda sahtekarlığın önüne büyük bir engel yaratan ilk harekettir. İnternette emlakçı olduğunu söyleyen kişilerin gerçek bir emlakçı olduğunu öğrenmek için; ilk önce yetki belgesine sahip olup olmadıkları sorulmalı ve ardından ofis ziyaretinde bulunulmalıdır. Ofis ortamında ise bakılması gereken yerler maliye kaydı, oda kaydı ve taşınmaz ticaret yetki belgesidir.

Sahtekarlığa karşı hukuki yollara başvurulmalı

Adli makamların dolandırıcılara karşı işlem yaptığını hatırlatan Ülkü Uçar, yakın zamanda 5 kişiye aynı daireyi kiralayan bir şahıs hakkında hukuki yollara başvurulduğunu aktardı. İnsanların korkmadan, çekinmeden şikâyet oluşturabileceklerini açıklayan başkan, yaşanan olayın herkesin başına gelebileceğini bildirdi.

Exit mobile version