Kategoriler
Emlak Haberleri

Gayrimenkul kampanyaları yatırımcıların ilgisini çekti

Gayrimenkul taleplerindeki artışlar eldeki stokları bitirebilir. Bir zamanlar yatırımın yastık altı olduğu günler artık geride kaldı. Sektörü canlandırmak niyetiyle ortaya çıkarılan kamu bankası destekleriyle birlikte yatırımcılar yüzünü konuta dönüyor. Bireysel tasarruflarını değerlendirmek isteyenler yeni tip koronavirüs (covid-19) sonrası yönünü keskin bir şekilde değiştirdi.

Gayrimenkul yatırımına ağırlık veren kazanır

Kamu bankalarınca faiz oranlarının düşürülmesi ve altın ile döviz kambiyo işlemlerinde gerçekleştirilen Banka Sigorta ve Muamele Vergisi’ndeki artış, yatırımcıların yönünü değiştirmesine neden oldu. İlginin gayrimenkul ve borsa üzerinde çıktığı görülürken, sektör üzerindeki en önemli etmenlerin ise faiz oranlarındaki düşüşler olduğu biliniyor. Uzman ekonomistler, 2020 yılında yatırımın borsa ve gayrimenkule doğru kayacağını düşünmektedir.

Hâlâ popüler bir yatırım aracı olan hisse senetleri ise; likidite ihtiyacını hemen karşıladığı için tercih edilmeye devam ediyor. Ayrıca gayrimenkulde rolünü gösteren hisse senetleri, uzun vadeli olmasına rağmen ‘güvenli liman’ algısını sürdürmektedir.

Yatırımcılar dövize karşı isteksiz

Borsa İstanbul üzerinde 350 bin yeni yatırımcının son 6 ay içinde geldiği görülmüştür. Borsa şirketlerinin üstündeki yoğun ilgi katlanırken; kamu bankalarınca alınan yeni kararlar neticesinde dövize karşı istek kaybedildi. Birinci ve ikinci el konutta uygulanan yüzde 0,64 ila yüzde 0,74 oranlı uzun vadeli konut kredileri ilgiyi gayrimenkule çevirdi. Ödemesiz dönemli tüketici destek paketinin işleme sokulduğu geçtiğimiz hafta 1 Haziran tarihinden bu yana, Emlak Konut GYO’nun da yapmış olduğu konut indirimleri istenilen yoğunluğu arttırmış görünüyor. Emlak Konut GYO tarafından kamu bankalarının kararı desteklenirken, bünyesi altında gerçekleştirilen konut projelerinde yüzde 10 indirim ile ev sahibi olmanın önü açıldı. 0,69 faiz oranının kullanıldığı kampanya genelinde ödemesiz dönemi içeren indirime karşı taleplerde artış yaşanmaya devam ediyor. Ev sahibi olmanın ihtiyacı içinde olanlar veya yatırımını geleceğe taşımak isteyenler, ilk 10 günde kampanyanın tüm Türkiye geneline yayılmasını sağladı.

Otomotiv ve konut alımları öne çıkıyor

Duruma ilişkin değerli yorumlarda bulunan İstanbul İktisat Fakültesi Profesörü Sefer Şener; “para piyasalarında döviz ve altına kambiyo vergisi getirildi. Böylece SPK üzerindeki nitelikli yatırımcının önüne büyük bir set çekilmiştir. Eurobond olarak belirlenen bu set, büyük ve kurumsal faaliyette yatırım yapanların taleplerinde azalma yaşanmasına neden oldu. Dövizin popülaritesini kaybetmesiyle birlikte yatırımcı ikinci seçeneği olan borsaya yönelim göstermiştir. Kamu bankalarınca ortaya atılan faiz indirimleri ise yatırımcıları otomotiv ve konut üzerine çekmiştir. Gerçekleşen canlanmayla birlikte döviz ve altına olan talepte azalma meydana geldi.” açıklamasında bulundu.

Gayrimenkule yatırım yapma zamanı geldi

KONUTDER Başkanı Altan Elmas kamu bankalarının ortaya çıkardığı faiz oranı düşüklüğüne karşı açıklamalarda bulundu. Özellikle yatırım bakımından artık gayrimenkulün tam zamanı olduğunu söyleyen Elmas; yatırımcı için yapılabilecek en iyi uzun vadeli ve güvenilir yatırımların konut olduğuna dikkat çekiyor. İnşaat maliyet endeksinin 2016 ile 2020 arasında yüzde 90 artış yaşaması, konut fiyatları üzerindeki artışın yüzde 50 sınırında kalmasına neden oldu. Satış bedeli üzerinde fiyatlarını koruyan üreticiye karşı dönem itibariyle yeni fırsatlar peş peşe gelmiştir. Türkiye genelinde yılda 1 milyon 200 bin konut üretilirken, bu rakam 300 bin üzerinde kaldı. Arz azalmasına karşı talebin giderek artış göstereceği öngörülüyor. Mevduat, döviz ve altın beklenen geri dönüşleri vermeyince yatırımcı yönünü gayrimenkule çevirdi.

Borsadaki ilgi memnun edici duruyor

Ekonomist Özlem Derici Şengül konuya ilişkin açıklamalarda bulunan bir diğer isim oldu. Yapılan açıklamaya göre, mart ayı öncesinde borsanın 120 bin üzerine çıktığı görüldü. Ancak borsa üzerinde planlanan yeni hedefler pandemi ilan edilen salgın hastalıkla birlikte duraksama yaşadı. Haziran başından itibaren normalleşmeye başlayan Türkiye’de yatırımcılar piyasalar üzerindeki etkisini yeniden bizlere gösteriyor. Mevduatın getirisi azalırken, dövizde yaşanan arz tarafının fazlasıyla çekimser olduğu söylenemez. Bu nedenle yatırımın hisse senedi üzerinde devam edeceği düşünülüyor.

Düşük faizin kişilere sunduğu imkânlar

TSKB Gayrimenkul Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “gayrimenkul yatırımlarının Türkiye üzerinde her zaman güvenilir bir araç olduğu görülmektedir,” dedi. Konuttaki en büyük yatırım engelinin mevduat faizleri olduğunu söyleyen Maya, kamu bankaları tarafından başlatılan düşük faiz uygulamaları sektör üzerindeki olumlu gelişmelere neden olduğundan söz ediyor. Bankalardan sonra ortaya çıkan konut kampanyaları ise kişiler üzerindeki yatırım hedeflerini değiştirdi. Yıl sonuna kadar bu durumun meyve verebileceğinden söz edilirken; GYODER Başkan Yardımcısı Neşecan Çekici ise bu duruma ilişkin konuyu yeniden ele aldı. Çekici, sektöre olan yatırımların Türkiye ekonomisi adına büyük bir destek sağladığını ifade ediyor. Ayrıca küresel etkileşimde bulunan salgın hastalığa karşı gayrimenkul yatırım piyasası büyük bir bilinmezliğe sürüklenmiştir. Fakat yakın zamanda çıkarılan destekler sayesinde yatırımcının konuta olan merakı yeniden çekilmiş ve teşvik arttırılmıştır. Bu durumun konut stoklarında büyük bir erimeye yol açacağı düşünülüyor. Bu şekilde hareket kazanan sektörde yeni konut projeleri yakın zamanda yeniden çıkabilir.

  • Gayrimenkul konu başlıklı diğer haberleri okumak için tıklayınız.