Kategoriler
Emlak Haberleri

Gayrimenkul satışları da dolandırıcılıkları da artış gösterdi

Gayrimenkul sektöründeki en çok karşılaşılan problemler bilgi eksikliği ve dolandırıcılık. Hızla artış gösteren bu tür olaylara tepki ise çığ gibi büyüyor. Inhouse Global Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Ergüven bu konuya dikkat çekmek üzere bazı açıklamalarda bulundu. Ergüven, sözlerinde “Bizim en büyük reklamcımız, müşterilerimiz. Olumsuz durumlar imajımızı da etkiliyor.” ifadelerine yer verdi. Özellikle yabancıların satışlarında eksik bilgi ve dolandırıcılık ile ilgili sorunların yaşanma sıklığının arttığını belirtti.

Gayrimenkul satışları artış gösterdi

Pandemi dolayısıyla gayrimenkul alanında yüksek oranda satışların artış gösterdiğini söylemek mümkün. Ancak güven vermeyen ve tanınırlığa sahip olmayan firmalar bu durumdan faydalanarak insanları dolandırmaya ve mağdur etmeye çalışıyor. Bu konunun üzerinde duran Ergüven, “Projeler güven duygusu temelli olmalı. Çünkü bizler bir insana bir daire satıp çekilmiyoruz. Bazı alıcılar, bizimle alışveriş işleminde bulunmuş insanların fikirleriyle görüşmeye geliyor” dedi. Geçtiğimiz yıl Körfez ülkelerinin Türkiye Büyükelçilikleri ve Konsoloslukları tarafından bu konuda uyarılmalarının benzer noktalar olduğunu dikkat çeken Ergüven, gayrimenkul sektöründeki yasal açıkların olması nedeniyle ortaya çıkan adaletsizlikler, inşaat firmalarının kendi menfaatleri yönünde müşteriye yeterli bilgi vermemesi konusunda alıcıları uyardı. Ergüven, “Bu haksızlıklara maruz kalmamak için yapılması gereken en doğru şey güvenilir, geçmişi olan bir gayrimenkul firmasına gidilmesi veya gayrimenkul danışmanlığı firmasına danışılması” diye açıklamalar yaptı.

“En Çok Karşımıza Çıkan Sorunlardan Biri”

Sözleşme esnasında brüt metrekarenin bilinçli bir şekilde yanlış belirtilmesi, mükerrer satışlar ve müşterinin bilgi eksikliğinden faydalanmak gibi bazı numaraları devamlı olarak kullanan bu firmalar insanları mağdur ediyor. Bu konuda Ergüven, “Brüt metrekarede söylenenle tapuda yazan arasında çok fark çıkabiliyor. Türkiye’deki tapularda artık daire metrekaresi yazmıyor. Arsa payı olarak yazıyor. O yüzden metrekareyi karşılaştırma şansı olmuyor. Bu en çok olan karşımıza çıkan sorunlardan biri. Fiyat, brüt metrekare üzerinden değerlendirilir. Mesela bazıları otoparkı da koyar, asansör boşluğunu da koyar. Konutu 200 metrekare büyüklüğünde olduğunu belirterek satar ancak gidip baktığınızda konutun içi 80 metrekaredir. Bu farkların yüzde 15- yüzde 20’yi aşmaması gerekiyor. Kanunda yer alan bazı açıkları kullanmalarından meydana geliyor. Bazen de doğrudan yasal olmayan yollardan yapıyorlar. Bunun dışında mesela mükerrer satışlar. Siz satış sözleşmesi imzalıyorsunuz. Normalde bunun noterden yapılması lazım. Noterden yapıldığında tapuya şerh edilir sizin adınıza. O yüzden de ikinci kez o daire satılmaz. Ancak işlemin noterde yapılmamasından dolayı satıcı aynı konutu başla bir kişiye de satabiliyor. Uçak firmalarının aynı koltuğu 3 kişiye satması gibi. Mesela size daireyi sattı, satış sözleşmesi yaptı. Sonrasında onu bir de bankaya ipotek etti. Aynı daireden iki defa para almış oldu.” dedi.

Peki Güvenli Çözüm Ne?

Gayrimenkul aracı firmanızın güvenilir olduğunu anlamanızın temel yolu yetkili ve lisanslı bir firma ile anlaştığınızdan emin olmanızdır. Bu konuya açıklık getirmek adına Ergüven, ’Mutlaka yetkili, lisanslı bir aracı firmaya danışmalısınız. Ben müşterilerime şunu tavsiye ediyorum burada: Bir firmayla çalışacaksanız bu firma kaç yıldır bu işi yapıyor, kaç daire teslim etmiş, bu gibi etkenlere bakılması gerekir. Biz inşaat firmalarının 10 yıldır 3 aşağı 5 yukarı hangisinin ne kadar sürede bitirebileceğini, hangisinin daha güçlü olduğunu, hangisinin bu konularda daha hassas olduğunu çok iyi biliyoruz. Bence müşterinin asıl dikkat etmesi gereken konular bu. Yani işin uzmanı olan kişilerle çalışmaları lazım. İnşaat firmasından doğrudan almak da bence doğru değil. Çünkü satış sonrasında bir sorun yaşandığında gayrimenkul firmaları çoğunlukla ilgilenmez bu konularla. Hem doğru taşınmazı uygun fiyata bulabilmek için, hem de satıştan sonrası hizmet alabilmek için lisanslı, güvenilir bir aracı kurum ile birlikte çalışmaları çok daha doğru olacaktır. Bazı alıcılar  ne yazık ki direkt olarak inşaat firmalarından alınca bir avantaj sahibi olacağını düşünüyor. Ama bir danışman firma kullanılırsa çok daha iyi olur. Daha ucuz veya ekonomik olsun diye danışmana gitmiyorlar. Sonra pişman oluyorlar. Oysa büyüklerimizin dediği gibi; ucuzu düşünen, iki defa ödüyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.