Kategoriler
Emlak Haberleri

“Gayrimenkul sektörü alternatif finansal enstrümanlarla güçlendirilmeli”

Ev sahipliğini Tekfen Holding’in yaptığı GYODER Çözüm Platformu’nun ilk oturumu 16 Nisan’da, sektöründe öncü firmaların yoğun ilgisi ile gerçekleştirildi. Finansmanda yeni arayışlar başlığı altında sektörün son durumu, şuanda yaşanılan sorunların çözüm yolları ve gelecek için yapılacak olan çalışmalar görüşüldü. İlk oturumu gerçekleşen GYODER Çözüm Platformu’nun moderatörlüğünün GYODER Başkan Yardımcısı Ersun Bayraktaroğlu üstlendi. Toplantı boyunca sektörde bulunan tüm firmalar yaşanılan sıkıntıları birbirlerine aktardılar.

Avrupai Tarza Geçiş

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği ‘nin (GYODER) 20. Yılını kutlayıp açılış konuşmasını da yapan GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, imar planları konusunda artık Avrupa’nın takip edilmesi gerektiğini savundu.

GYODER Çözüm Platformu’nun aslında bir çalıştay olması gerektiğini söyleyen GYODER Başkan Yardımcısı ve moderatör Ersun Bayraktaroğlu, kısa zaman aralığına sığdırılan bu toplantının herkesin düşüncesini söyleyebildiği, topluca fikir alış verişi yapılabildiği ve sorunların masaya yatırılabildiği için bu durumdan mutluluk duyduğunu bildirdi.

Finansal Enstrüman Desteği

İnşaat ve gayrimenkul sektörlerinin birbirinde farklı sektörler olduğunu savunan Ersun Bayraktaroğlu değerlendirmesinde finansal enstrümanların sadece güven üzerine oturtulabileceğini, gayrimenkul sektöründe ise bu güven sağlanmadan çalışma olamayacağını söyledi. Sözlerine kurumsallaşma, yeterli destek ve denetim olmadan olmayacağını söyleyerek devam etti.

Ekonomik Krizin Gayrimenkul Sektörüne Etkisi

Ülkenin hızla büyürken elindeki hazır kaynakları tutarsızca kullanıldığını anlatan Serhat Gürleyen, Ağustos ayının başlarından bu güne kadar yaşanan krizin Türkiye’de hem toparlama yaptığını hem de yatırımcıları ikna ettiğini savundu.

Borç Yapılandırma sunumlarında geri ödemesiz dönemim başladığı, vadenin uzadığı fakat faizlerin arttığı bildirildi. Durgun bir piyasa içinde olunduğunun anlatıldığı Daha Çok Satmak sunumunda kimsenin hareketsiz kalmaması gerektiği önemle vurgulandı. Kriz zamanlarında ortaya çıkan fırsatçılık anlayışının sorunlar nasıl giderilir anlayışına dönüşmesi gerektiği defalarca anlatıldı. Ayrıca bankacılık sektörünün inşaat sektörüne dolaylı olarak da gayrimenkul sektörüne destek vermesi için çalışmaların yapılması gerektiği bildirildi.