Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Gayrimenkul sektörü “dolar” dinlemedi

Taşınmaz sektörünün büyük veri, yapay zekâ ve blok zinciri teknolojileriyle işlenmesini ve endekslenip borsaya girmesini hedefleyen GABORAS, kriz döneminde gayrimenkul sektöründeki artışa dikkat çekti.

TVNET’te GABORAS’ın sunduğu Gayrimenkul Ekonomisi adlı programda konuşan Şirketin genel müdürü Kurtuluş Altun dolar kurundaki hızlı yükselişe rağmen Adana’da ve bazı şehirlerde gayrimenkul değerinin daha fazla arttığını söyledi.

Genel Müdür Kurtuluş Artun, pandemi sürecinden etkilenen sektörlerin üst sıralarda Gayrimenkulün yer aldığını ve Taşınmaz sektörünün doların yükselişiyle mücadele etmek için en önemli araç olduğunu dile getirdi.

Ülkemizde il ve kırsal alanlarda gayrimenkullerin dolara karşı değersizleştirme ve dış baskılara karşı mücadele gösterdiğini verilerle açıklayan Genel Müdür Artun, Yerli ve yabancı fonların tercihlerini doğrudan etkilemek için yayımlanan eski verilere karşı güncel verileri yayımlayarak bu durumun düzeltilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Artun, gayrimenkul sektörünün dolar karşısında değer kazandığı illerden biri olan Adana ve ilçelerinin iki yıl içerisindeki değer artışlarını canlı yayında açıkladı.

Adana ülke ortalamasının üstünde

,GABORAS Genel Müdürü Kurtuluş Artun, Adana’daki gayrimenkul sektörüne olan ilginin Türkiye’nin ortalamasının üstünde olduğunu kaydetti.

Artun, “Adana, doların manipütalif değersizleştirme çabaları karşısında Türkiye ortalamasının üzerinde seyrediyor. Türkiye satış haritasında ise en yoğun yerlerden biri. Dolar karşısında özellikle iş yerleri mücadele ediyor. İş yeri değer değişimi haritasında özellikle Ceyhan ve Çukurova öne çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

Gayrimenkule ilgi çok yoğun

Kurtuluş Artun il genelinde 767 bin 23 parselin 75 bin 698 adedinde satışın gerçekleştirildiğini aktararak Adana’daki taşınmazlara yönelik ilginin oldukça yoğun olduğunu dile getirdi.

Genel Müdür Artun “Adana’daki toplam 767 bin 23 parselin 75 bin 698 tanesinde satış işlemi gerçekleşmiş. Bu da bize bu ilde gayrimenkule olan ilginin çok yoğun olduğunu gösteriyor. Adana’da izlenen ve takip edilen alanların yüzde 33.4’ü ticarete konu olmuş. Bu veriler ışığında görüyoruz ki Adana’da değer değişimi son 4 ayda yüzde 26’yken bu değişim dolar bazında yüzde 16 olmuştur.” dedi.

“Belirsizlik tedirgin ediyor”

Programda söz alan MÜSİAD Dubai Başkanı İdris Demirhan, diğer büyük şehirlerin yanı sıra Dubai’deki Gayrimenkul sektörünün de pandemiden etkilendiğini dile getirdi. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde sektördeki düşüşün olduğunu vurgulayan Demirhan “Belirsizlik yatırım anlamında insanları tedirgin ediyor. 2020’nin ilk çeyreğinde de emlakta düşüşler devam etti.” diye konuştu.