Kategoriler
Proje Haberleri

Gayrimenkul sektörü konut kredi faiz oranlarındaki düşüşten memnun

Gayrimenkul sektörünün temsilcileri konut kredi faiz oranlarının düşürülmesinden memnun olduklarını söyledi. Konut kredi faiz oranlarının 0,99’a indirilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan sektör temsilcileri, indirimin inşaat sektörü için olumlu olacağını kaydetti.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Ziraat Bankası’nın konut kredi faiz oranlarını psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına düşürmesinin sektörün uzun vadede destekleneceğine işaret ettiğini belirtti.

Durbakayım, faiz indiriminin konut fiyatlarında revizyon yapılmadan önce gelmesinin önemli olduğunu söyledi. Nazmi Durbakayım “Bilindiği gibi birçok konut üreticisi geçen yıldan bu yana konut fiyatlarında büyük bir revizyona gitmedi. Düşük maliyetlerle yaptıkları/devam ettikleri projelerdeki cazip fiyatları müşterilerine sunmaya devam ediyor. Fiyat revizyonu için herkes yılın son çeyreğini bekliyor. Buna ek olarak alternatif yatırım araçlarında da gayrimenkul lehine bir hareket gözlemleniyor. Dövizdeki düşüş eğiliminin devam etmesini, mevduat faizlerinde de gözle görülür bir gerileme olmasını bekliyoruz. Yani tüketici açısından mükemmel bir zemin hazırlanmış oldu. Beklentimiz bu kıvılcımın özel bankalar nezdinde de destek görmesi ve sektörü aydınlatacak bir meşaleye dönmesi yönündedir. Ayrıca kredi faizlerinin sıfır konut dediğimiz ilk satışlara uygulanması da biz konut üreticileri için önem arz etmektedir. Nitekim inşaat sektörünün içinde bulunduğu darboğazın aşılmasında bu durum büyük önem arz etmektedir” dedi.

Karar şaşırtıcı ve sevindirici

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkan Yardımcısı Mimar Ahmet Erkurtoğlu da kamu bankalarının konut kredi faiz oranlarını, psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına düşürmesini sektör temsilcileriin uzun zamandır beklediğini kaydetti.

Erkurtoğlu, “İnanıyoruz ki bu kararla birlikte sektörde beklenen hareket gerçekleşecektir. Yine vadelerin de 180 aya kadar uzaması, konut alımını kolaylaştıracaktır. Konut fiyatlarının stabil seyrettiği ve hatta bazı lokasyonlarda ucuzladığı bir dönemde, konut alıcıları için bir fırsat oluştu diyebiliriz” diye konuştu.