Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Gayrimenkul sektöründe salgın hastalık etkisi

Gayrimenkul sektöründe koronavirüs (covid-19) etkisi yaşanıyor. Dünya vatandaşlarını sağlıkta etkilemeye devam eden salgın hastalık birçok sektörü de etkisi altına almış durumda. Ekonomiden, sağlık sektörüne, turizmden, gayrimenkul sektörüne kadar akla gelebilecek her türlü alanda kan kaybetmeye devam ediyor.

Gayrimenkul sektöründe son rakamlar

Konuya ilişkin olarak Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı değerli yorumlarda bulundu. Koronavirüs (covid-19) salgının ülkemiz genelinde etkileşimini sürdürdüğü günlerde, taşınmazların Nisan ayı satış rakamları iç açıcı gözükmüyor. Gayrimenkulde sadece 69 bin 819 satışın gerçekleştiği ve bundan sadece bir ay öncesinde rakamların 182 bin 689 olduğunu varsayarak, salgın hastalığın gayrimenkul sektörüne sıçradığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Mart ayında yapılan satışlara göre Nisan ayında yüzde 61,78 oranında azalma yaşandı. Son satış rakamı ise 69 bin 819 olarak kalmıştır. Böylece 2020 yılının ilk dört ayı içerisinde toplam satış rakamı 656 bin 101’e ulaştı.

 

Mustafa Hakan Özelmacıklı

Haziran ayı yükseliş bekleniyor

Özelmacıklı, satışlardaki grafik değerinde V satış şeklini beklediklerini dile getirdi. Geçtiğimiz Nisan ayı içerisinde yaşanan düşüşlere karşın Mayıs ayında da aynı durumların yaşanabileceğini sözlerine eklemiştir. Ancak bu durumun gelecek ay Haziran içerisinde değişeceği ve ‘normalleşme süreci’ kapsamında piyasalarda düzelme yaşanacağı söylenebilir.

Sosyal medyada büyük yankı yapan gayrimenkul sektöründe taşınmaz satışları için Altın Emlak Genel Müdürü Özelmacıklı uyarıda bulundu. Lanse edilen her haberin doğru bilgileri taşımadığını ve kişinin kendi üzerine kayıtlı olan malları rahatlıkla ilan verebileceğini aktardı.

Mal sahiplerinin internet ortamında ilan veremeyeceği ve buna ilişkin yüksek rakamlarda para cezasına çarptırılacağı konusunda gerçek bir açıklamaya ihtiyaç vardır. Anayasa’nın 35. Maddesi gereği mülkiyet hakkı kişiye sahibi olduğu mal üzerinden dilediği gibi kullanım, ürünlerden yararlanma ve tasarruf etme hakkı vermektedir. Böylece mal sahibi isteğine göre başkasına devredebilir, biçimini değiştirebilir, gerektiği şekilde harcama ve tüketmeye tabi tutabilir. Kısacası mal sahibi üzerine kayıtlı ‘tescil belgesi’ olduğu müddetçe ilan vermesinde hiçbir sıkıntı yaşanmayacak.

Türkiye’de normalleşme süreci

Önümüzdeki günlerde Türkiye genelinde normalleşme sürecinin başlanması kimi vatandaşı tedirgin etti. Ancak ekonomi adına biran evvel eski düzene dönmenin gerekli olduğu fakat bu süreç içerisinde hastalığa uyum sağlanacağı haberleri vatandaşın tedirginliğini biraz olsun dindirmiştir. Gelecek ay turizm sektörünün gelişimi açısından birçok tatil beldesinde de belirli düzen değişiyor. Sosyal mesafenin ilk kural olarak belirlendiği plajlarda ilk adımlar atıldı.

Ayrıca 11 Mayıs itibariyle AVM’lerin açılacağı ancak restoran ve kafelerin henüz hizmete girmeyeceği belirtilmiştir. Maske satışlarının dün itibariyle marketlerde başladığı ve maske takmayanlar için para cezası işlemi uygulandığını hatırlatalım.