Kategoriler
Emlak Haberleri

Gayrimenkul sermaye dönüşümüne açık olmalı

Gayrimenkul sorunlarından en önemlisi belki de sermayeye kolayca aktarılamamasıdır. Türkiye nüfusunun toplamda 83 milyon 154 bin 997 kişi rakamlarına ulaştığı günümüzde, toplam tapu senedi 191 milyon 954 bin 270 rakamlarını bulmaktadır. Bu da kişi başına 2,3 tapu senedi düştüğünün en büyük göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Ancak ülkemizde gayrimenkulün sermayeye aktarılamaması kişilerin yatırımlarda önünü kapatmaya devam etmektedir.

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı konuya dair önemli açıklamalarda bulundu. Gayrimenkulde sermaye dönüşümünü ele alan Özelmacıklı’ya göre sermaye üretmeye yetersiz kalmaktayız. Tapu teşkilatının 1847 yılları arasında kurulduğu dönemden bu yana mevcut yapılar sermaye üretimi konusunda oldukça yetersiz. Gelişmiş ülkelerde kullandırılan kredilere baktığımızda, kredilerin yüzde 70’i resmi tapular üzerine konan ipotekler karşılığında veriliyor. Ancak bu durum Türkiye’de söz konusu olmadığı gibi birçok gayrimenkul ipoteğe dahil edilmemektedir. Bu da ortaya çıkan sonuca göre ciddi oranlı bir sermaye eksikliği yaratıyor. Ölü olarak doğan sermayenin menkulleştirilebilmesi adına yapılacak girişimler ülke genelinde çağ atlatacaktır.

Mustafa Hakan Özelmacıklı
Mustafa Hakan Özelmacıklı

Gayrimenkul sermaye sorunları çözülebilmeli

İmar barışında 30 bini aşkın yapı kayıt belgesi iptal ediliyor. Bu konuyu yeniden ele alan Mustafa Hakan Özelmacıklı, kayıt belgesi alınan 7 milyon 393 bin 413 bağımsız bölüm gerekli olduğundan söz etti. Ancak bu durumda bile iptal edilen taşınmazlar kredi almak için kat mülkiyetine geçirilmeden ipotek haline dönüşmemektedir. Bu fiziki varlıkların sigorta sisteminden yarar sağlaması, gerekli olduğu yerde birleşmesi ve sermaye için kullanılabilmesi gerekiyor. Kamu tarafından tutulan kayıtlar, tarafların temsillerinin bir araya geldiği durumlarda kolayca artı değer üretecek hale getirilmelidir. Yani menkulleştirmeye imkân sağlanması gerekiyor.

Kamu bankaları teminat için kullanılmalı

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı kamu bankalarında teminat hakkı kazandırılmasının gerekliliğini vurguladı. Gayrimenkul sermayeleştirilme sürecinde gerektiği takdirde kamu bankaları, tapu senetlerinin piyasalarda işlerlik kazanmasında destek sağlayabilir. Böyle bir atılım yapıldığı takdirde sahiplik dışında da tapu sisteminde önemli bir atılım yapılmış olacaktır. Gayrimenkul hisselere ve haklara bölünebilirliği sayesinde mülk değerinin objektiflik kazanması ile şeffaf bir piyasanın oluşmasında önemli adımlar atılır.

Verilen bu değerli bilgiler ışığında yapılacak olan küçük adımlar sayesinde gayrimenkulde sermaye kazancı sağlanabilir. Özellikle kişi başı 2,3 tapu senedinin düştüğü ülke geneline bakıldığında oldukça işlevsel olacağı görülebilir.

Altın Emlak Genel Müdürü Özelmacıklı tarafından sektöre ilişkin getirilen bir önceki açıklamayı okumak için tıklayınız.