Kategoriler
Emlak Haberleri

Gayrimenkul uzmanlarından toprak yatırımlarına ilişkin uyarı

Gayrimenkul uzmanları yatırımcıları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Salgın hastalık sürecinde gelişen ve değişen yatırım süreçleri, toprak yatırımcılarında özel bir bilgi ve deneyim istiyor. Ancak, hiçbir bilgiye sahip olmadan yapılan yatırımlar asla konut ve ticari gayrimenkul gibi kazandırmamaktadır.

Gayrimenkul uzmanlarından toprak yatırımcılarına uyarı

Konut ve gayrimenkulde uzman bir yatırımcı olmak toprakta aynı bilgiye sahip olduğunuzun göstergesi değil. Kâr sağlama amacıyla yapılan girişimlerden sonra mağduriyet yaşamaya başlayan pek çok yatırımcı, toprak satın alımlarındaki dikkatsizliği nedeniyle kaybetmekte. Gayrimenkul uzmanlarından gelen öneriler, ‘ya bir uzman yardımı almak ya da diğer etkenler üzerinde ince eleyip sık dokumak’ şeklinde birleşti. Toprak tapularının pek çoğunda tarla veya muhtelif ifadesinin geçmesine güvenen yatırımcılar, satın aldığı toprağın cinsine ve olanaklarına bakmıyor. Bu nedenle yatırım hedeflerinin zararla kapanmaması için dikkat edilecek en önemli husus hedefteki amaç.

‘Muhtelif’ yazısı tatmin etmiyor

Uparazzi Genel Müdürü Hakan Erilkun, tapularda ‘muhtelif’ yazısının yatırımcıyı tatmin etmemesi gerektiğini açıkladı. Bu yatırımın bağ, tarla veya çiftlik tapusu olabileceği gibi daha farklı niteliklere sahip olması da mümkün. Belirli hedefler doğrultusunda yola çıkanlar genellikle süreci doğru bir hesaplamadan geçirdiğini düşünse bile işler kazanç kısmında değişmektedir. Toprak tapusunun muhtelif isim ile belirtilmesi çoğunlukla beklentileri ileri süreçlerde karşılamıyor. Yüzde 20 ve üzerine çıkan eğimli toprakların tarım arazisi olma özelliğinin olmadığını vurgulayan Erilkun; satın alınan toprağın orman örtüsü ve kayalık olabileceğini aktardı. Yine benzer bir şekilde eğimin yüzde 12 ila 20 arasında değiştiği tarlalarda tarıma elverişli bir alan bulunmuyor. Bunun yerine toprağın ağırlıklı olarak mera arazisi sayıldığı bilinmektedir. Bu nedenle yatırımcının yapması gereken şey; muhtelif yazan bir toprağın ölü yatırıma sebep olup olmayacağını araştırmak.

“Yatırım hedeflerinize göre hareket edin”

Erilkun, satın alınmak istenen tarlanın gerçekten yatırım hedeflerine uygun olup olmadığının sorgulanmasını istiyor. Tapuda yalnızca tarla ibaresinin bulunması yeterli gelmemekle birlikte tarlanın niteliği araştırılmalıdır. Araziler çeşitlilik bakımından marjinal ürün arazisi, dikili tarım arazisi ve örtü altı tarım arazi gibi türleri içinde barındırıyor. Satın alınan arazinin değerinin tür ile belirlenebileceğini söyleyen Erilkun, “Tarlanın iki dönümden küçük olması ve marjinal bir alanda bulunması halinde niteliğinin yalnızca hedeflerinize uygun olduğu müddetçe kazandıracağı hatırlanmalı” dedi.

Emlak haberlerine göz atmak için tıklayınız.

Exit mobile version