Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Gayrimenkul vergileri düzenlenecek

Maliye politikasında sıkılaştırmaya gidilirken gayrimenkul vergileri üzerinde de değişiklik yapılacak. Taşınmazların vergilendirilmesi üzerinde hesaplanan alım ve satım değerinin ve beyanına ilişkin yeni bir sistem belirlenecek. Tasarrufu artırmayı ve mali kaynakların üretken alanlara aktarmayı hedefleyen vergi düzenlemesi, gayrimenkul sahiplerini de ilgilendiriyor.

Anadolu Ajansının haberine göre gayrimenkuller üzerinden alınan vergi sistemi, diğer tasarruf araçlarının vergilendirme sistemine göre yeniden değerlendirilecek. Bu sistemin uygulanmasına ilişkin gerekli altyapıyı ilgili bakanlıklar sağlayacak.

Yerel yönetimlerin öz geliri artırılacak

Taşınmazlardan alınan vergilerle belediyelerin mali yapılarının güçlendirilip belediyelerin öz gelirinin artırılması hedeflenirken vergide adaletin sağlanacağı belirtiliyor. Böylece vergilemenin de etkinleştirileceğini kayda geçerken gayrimenkullerin alım ve satım değerinin belirlenmesinde yeni bir sistem getirilecek. Vergilemede adaletin sağlanacağı belirtilen bu sistem, ilgili bakanlıklarca bu sistemin tasarımı ve uygulamasına ilişkin düzenlemelerle birlikte gerekli altyapıyı da sağlayacak.

Belirlenen alım ve satım değeri, taşınmazlardan alınan vergi miktarını da belirliyor.

Maliye politikası sıkılaştırılacak

Maliye politikası, sıkılaştırılacak. Bu sıkılaştırma Yeni Tip Koronavirüs salgını sürecindeki ekonomik toparlanmaya zarar vermeyecek şekilde yapılacak. Maliye politikasındaki sıkılaştırma planı, 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında hayata geçirilecek.

Harcamalar gözden geçirilerek harcamaların etkililik, ekonomiklik ve verimlilik durumları raporlanacak. Harcamaların raporlanması için yöntem ve araçlar geliştirilecek.

Verimsiz harcamalar önlenecek

Harcamaların gözden geçirilmesi sonucunda verimsiz olduğu tespit edilen harcama alanları, ihraç edilecek.

Ardından oluşacak mali alan, gerekliliğinde öncelik tespit edilen harcama alanlarına yönlendirilecek. Öte yandan kamu personelleri, verimliliği daha fazla sağlamak için yönlendirilecek. Bu verimliliğin artması için mesleki ve kişisel eğitim planlarının hazırlanmasını destekleyecek araçların kullanımı, yaygınlaştırılacak

Ayrıca, çalışanın memnuniyetinde de artmasına yönelik düzenlemeler yapılacak.

Vergi oranlarında düzenlemeler gelecek

Öte yandan Planda vergi kapsamı, matrah ve vergi oranlarında da değişikliklere gidilecek. Böylece doğrudan vergilerin vergi gelirleri içindeki payının artırılması hedeflenirken vergi adaleti güçlendirilmesi, vergi tabanının genişletilmesi ve vergi hasılasının artırılması için sistemde revizeler yapılacak.

Vergisel teşvikler iktisadi ve sosyal alanlardaki etkileri de olmak üzre kapsamlı bir şekilde değerlendirilecek. Vergi harcamasında etkin olmayan unsurlar, kademeli olarak kaldırılacak.