Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Gayrimenkulde e-Devlet kolaylığı

Sorgulama, randevu; tapu, abonelik ve benzer işler, İnternet’ten yapılabiliyor. Zamandan tasarruf sağlayan e-Devlet Kapısı, taşınmaz sektöründe de yoğunlukla tercih ediliyor. Turkiye.gov.tr adresi üzerinden tapu bilgileri ve gayrimenkule uygulanan ipotek sorgulanabiliyor.

Tapu kayıt belgelerinin alınabildiği; tapu, kadastro harcı ve döner sermaye bedellerinin ödenebildiği sistemde Web Tapu portalından tapu işlemleri başlatılabiliyor. Sistem içerisinde günde 12 milyondan fazla hizmet uygulanabiliyor.

Abonelik işlemleri e-Devlet‘te

Konut işlemlerinde e-Devlet kullanımı hakkında bilgi veren Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Gayrimenkul sektöründe de e-Devlet kullanımımız gittikçe artıyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün 11 işleminin yanı sıra birçok işlem de e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Örneğin bazı belediye işlemleri ile emlak vergisi bildirim suretleri alınabiliyor, hatta tahakkuk bilgileri sorgulanabiliyor. Doğal gaz, su, elektrik gibi aboneliklere ilişkin işlemler e-Devlet sistemi üzerinden yapılabiliyor. Yani gerek yeni abonelik başvurusu gerekse abonelik iptalleri yapılabiliyor. İkamet ettiğiniz ve UAVT numarası belli olan binalara ait enerji kimlik belgesi sorgulanabiliyor.” açıklamalarında bulundu.

İnternet’ten ikametgâh işlemleri

Özelmacıklı, Hazır Beyan Sistemi ve İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden birçok işlemin yapılabildiğini belirtti. Genel Müdür Özelmacıklı “Örneğin veraset ve intikal beyannamesi başvurusu ve takipleri yapılabiliyor. İş yerlerine ilişkin damga vergileri sorgulanabiliyor. TOKİ işlemleri çerçevesinde bazı başvuru ve ödeme işlemleri yapılabiliyor. Mobil yada elektronik imza mevcut ise adres değişiklik bildirimi bile yapılabiliyor. Gene Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden yerleşim yeri sorgulama, doğrulama ve ikametgah işlemleri yapılabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Evler sanal turla gösteriliyor

Altın Emlak‘a bağlı birçok işletmenin randevulu ve nöbetçi danışman modelleriyle hizmet verdiğini aktaran Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, boş evleri gösterme konusunda randevu yöntemini kullandıklarını belirtirken o anda dolu olan daireleri sanal tur veya video çekim yöntemiyle gösterdiklerini kaydetti. Özelmacıklı “Boş evleri gösterme işlemlerimizde randevulu çalışmalarımız devam ediyor. Lakin hala taşınmaz malikleri tarafından kullanılan yada mevcutta kiracılı olan taşınmazları video çekim veya sanal turlar ile gezdirebiliyoruz. Ev ziyaretleri yerine de iş sahipleri ile telefon iletişimini tercih ediyoruz.” ifadelerini kullandı.