Kategoriler
Ekonomi Güncel Gündem

Gayrimenkuldeki satışlar 2019’u geçti

Bu yıl gayrimenkul satış sayısı, pandemiye rağmen geçen yılı geçti. Haziran ayındaki satışlarla beraber yıl içindeki gayrimenkul satış sayısı, 1 milyon 58 bin 448 olarak kayda geçti.

Satış sayılarını değerlendiren Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, bu sayıya geçen yıla göre erken ulaşıldığını ifade etti. Altın Emlak Genel Müdürü Özelmacıklı, “Geçen yıl Temmuz ayında yakaladığımız bu satış rakamlarına bu yıl Haziran ayında ulaşmış olduk.” dedi.

Tapu harcında “ciddi bir artış”

Altın Emlak Genel Müdürü, bu satışların ardından 194 milyar 332 milyon 244 bin 605 liralık beyan değeri üzerinden toplam 6 milyar 917 milyon 650 bin 16 lira tapu harcı ödendiğini belirterek bu değeri, “ciddi bir artış” olarak nitelendirdi.

Mustafa Hakan Özelmacıklı, tapu harçlarındaki indirimin sona ermesinin ve kredili satışların beyan değerlerine aktarılmasının tapu harcındaki gelirleri artırdığını kaydetti.

Özelmacıklı, “Tapu harçlarındaki indirimin sona ermesi ve kredili satışların satış beyan değerlerine yansıması ile tapu harcı gelirlerinde ciddi bir artış da yaşanmış oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

Konut kredisi hacmi yaklaşık yüzde 40

“Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan haftalık verilere göre 10 Temmuz itibarı ile konut kredisi hacmi 246 milyar 288 milyon liraya ulaştı.” diyen Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, toplam 603 milyar 703 milyon lira değerinde tüketici kredisi verildiğini ve bunların içindeki konut kredisinin hacminin yaklaşık yüzde 40 olduğunu dile getirdi.

Elektronik ortamlar kolaylık sağlıyor

Mustafa Hakan Özelmacıklı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan e-haciz, e-terkin, e-ipotek gibi hizmetlerin yanı sıra e-Devlet Kapısı üzerinden ulaşılabilen Web Tapu hizmetinin de işlemleri kolaylaştırdığını belirtti.

Altın Emlak Genel Müdürü, “Son dönemde başta Web-Tapu olmak üzere birçok servis ile işlemlerin online olarak yapılabilmesine imkan sağlanmış oldu. Birçok kurum ile yapılan entegrasyonlar ile işlemlere esas evraklar tapu müdürlüğüne fiziki olarak gönderilmeden elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.” açıklamalarında bulundu.