Kategoriler
Ekonomi Gündem

GAZBİR Başkanı kıyasen sistemi açıkladı

Son zamanlarda salgın hastalığın yol açtığı ekonomik baskılar sonucunda Türkiye’de doğal gaz fatura uygulamalarına yeni çözüm yöntemleri getirilmişti. Bunlar arasında kıyasen faturalama sistemi sayesinde sayaçlarda ilk üç ayın okunması ertelenecekti. Buna göre son iki yılın içerisinde bulunduğumuz aylara istinaden ödenen doğal gaz faturalarının ortalaması alınacak. Ancak bu uygulama bazı kesimleri mutlu etmediği gibi kıyasen faturalama sisteminde anlaşmazlıklar ortaya çıkmasına neden oldu. GAZBİR Başkanı bu anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak için detaylı bilgiler verdi.

GAZBİR Başkanı açıklamada bulundu

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, getirilen kıyasen faturalamaya dair açıklamalar getirdi. Bu durumun bazı istisnalar içerisinde uygulanacağının haberini veren Arslan; Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından gerçekleştirilmesi beklenen kıyasen faturalama sisteminden detaylı bilgiler aktardı.

Yaşanan gergin süreç sonucunda kıyasen faturalama sisteminin kamu güvenliği ve sağlığı mevzuatında ortaya çıkarıldığı ve abonelerinin aleyhine herhangi bir sonuç yaşanmayacağının altını çizdi. Başkan Yaşar Arslan, “son günlerde gündeme gelen yeni düzenlemenin karantina yaşanan bölgeler, idari olarak okuması yapılmaması kararlaştırılan ve hijyen açısından sıkıntılı binalar ile sosyal izolasyonun sağlanamadığı ön görülen kesimler için istisnalar yaşanacağını” sözlerine ekledi.

Tüm bunlara istinaden normal yaşamda sıkıntı bulunmayan bölgelerde sayaç okumalarının devam edeceğini aktaran Arslan, faturalama süreçlerinde değişikliğin meydana getirilmeyeceğinin üstünü çizdi.

Doğal gaz şirketleri sayaç okumaya devam edecek

Karantina yaşanan bölgeler dahilinde herhangi bir sebepten ötürü doğal gaz sayacı okunmayan tüketiciler, kendi önlemini şu şekilde alabilecek; yapılması gereken kendi sayacınız üzerinde yer alan endeksin fotoğrafını çekmek ve dağıtım şirketine online olarak gönderim sağlamaktır. Bunu gerçekleştirmenin mümkün olmadığı zamanlarda, ikinci bir seçenek olan çağrı merkezinden başvuru sağlayabilirsiniz. Bu şekilde sizler adına düzenlenecek faturada yanlışlıklar meydana gelmeyecektir.

Ayrıca faaliyetleri durdurulan iş yerleri için bu hizmetlerin durdurulması adına başvuru yapılmalıdır. Faturaların genel itibariyle sayaç üzerindeki endeks ile hesaplandığını vurgulayan Arslan, hizmetine ara vermiş iş yeri sahiplerine geçmiş dönem üzerinden herhangi bir fatura gönderilmeyeceğini belirtti.

Koronavirüsle mücadele kapsamında iş yeri faaliyetleri durdurulan restoran, lokanta, kafe gibi ticarethaneler başta olmak üzere; üretime ara vermiş tesislerde yönetimin başında bulunan kişiler başvuruda bulunabilir. Böylece dağıtım şirketleri tarafından gerçekleştirilen gaz dağıtım hizmetleri durdurulabilir.

Bu süreçte başvuru yapmayan iş yerlerinde yaşanacak doğal gaz kazaları ve güvenlik açıklarına karşı uyarıda bulunmayı ihmal etmeyen Arslan; bu tür taleplerin önem kazanması gerektiğini vurguladı.

AA