Kategoriler
Gündem Sağlık

Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi: Servis üniteleri yüzde 100 dolu

Kurban Bayramı öncesindeki döneme göre bulaş oranının ve seyrinin daha yüksek ve ağır olduğuna işaret eden Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi, Kovid-19 servis ve yoğun bakım ünitelerindeki doluluk oranının yüzde 100 olduğunu kaydetti.

Ankara’da mart, nisan ve mayıs aylarında, ciddi vakalarla karşılaşmadıklarını dile getiren Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Profesör Doktor Mehmet Arhan, özellikle bayram sonrasında vaka sayılarında hızlı bir artış olduğunu; artan ihtiyaca göre yoğun bakım ve yataklı servis kapasitelerini kademeli olarak artırmaya çalıştıklarını kaydetti.

Aynı zamanda Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Profesör Doktor Arhan, “Özellikle de Kurban Bayramı ve sonraki süreçte Ankara’da vaka sayılarının tekrar hızla artışa geçmesinin ardından başlangıçtaki pandemi eylem planındaki gibi artan ihtiyaca göre yoğun bakım ve yataklı servis kapasiteleri kademeli olarak artırarak sağlık hizmetimizi sürdürmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Seyahatlerle birlikte vakalar da arttı

Profesör Doktor, bayram ve tatil sürecinde şehir dışına çıkanların Ankara’ya dönmesiyle vaka sayılarının arttığını dile getirdi. Öğretim Üyesi Arhan, ayrıca, koronavirüs hastası olmayanlar için de servis ünitelerini mümkün olduğunca artırdıklarını kaydetti.

Mehmet Arhan, Kovid-19 hastalarına yönelik servis hizmetini artırmada; sağlık personeli azlığı ve virüs bulaşmayan hastalara yönelik hizmet sağlama zorunluluğu nedenleriyle güçlük çektiklerini belirtti.

Arhan “Kurban Bayramı sonrası dönemde biz hastane olarak kademeli bir şekilde başvuran hasta talebine göre Covid-19 servisi ve yoğun bakım kapasitemizi Covid-19 olmayan hastaların sağlık hizmeti ihtiyacını da mümkün olduğunca durdurmadan imkanlarımız ölçüsünde artırdık. Şu anda 3 yataklı servisimiz ve 3 yoğun bakım ünitemizle Covid-19 sağlık hizmetini sürdürüyoruz. Servis ve yoğun bakımlarımızda doluluk oranı yüzde 100. Bundan sonrasında Kovid-19 için daha fazla kapasite artırımında Covid-19 olmayan hastalarımıza da sağlık hizmeti sunma zorunluluğumuz ve sağlık personeli kısıtlılığımız nedeniyle artırmakta çok zorlanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Vakalar daha ağır seyrediyor

Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Profesör Doktor Mehmet Arhan, vakaların mart, nisan ve mayıs aylarına oranla hem daha ağır seyrettiğini hem de bulaş oranının daha yüksek olduğunu ifade etti.

Arhan, “Mart, nisan, mayıs dönemine göre de bu dönemdeki vakaların özellikle akciğer tutulumu ve klinik açıdan daha ağır karşımıza çıktığını görüyoruz ve yatış oranları bu nedenle de oransal olarak daha yüksek. Bu dönemde fark ettiğimiz bazı farklılıklar var; hem klinik olarak vakalardaki akciğer bulgularının belirgin olduğunu hem de bulaştırıcılığın daha fazla olduğunu görüyoruz. Kısacası pandeminin ilk döneme göre daha fazla bulaş riski oluşturan bir durumla karşı karşıyayız.” sözlerini kaydetti.

Toplam vaka sayısı

Dünkü Koronavirüs Tablosu ile beraber aktif vaka sayısı 538 kişi artarak 20 bin 883’e tırmandı. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan 4 Eylül Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu’na göre ülkedeki toplam vaka sayısı 276 bin 555 kişiye çıktı. Vefat sayısı da 6 bin 564 oldu.

Durumu ağır olan Kovid-19 hastası sayısında da bir günde 35 kişi daha artarak bin 76 kişiye çıktı.