Kategoriler
Emlak Haberleri

Gaziantep’te konut fiyatlarına bir çözüm aranıyor

Gaziantep’te konut fiyatlarında yaşanan artış vatandaş ve mal sahiplerini karşı karşıya getirdi. Müteahhitlerinde konut fiyatlarında yaşanan artışta öne çıktığı süreçte bir gece içinde fiyatlar tavan rakamlara ulaştı. Sonuçtan hâlâ memnuniyet duymayanların yüzde 40 ve üzeri arttırdığı fiyatları biraz daha yükseltme kaygısına girdiği görülüyor. Ancak vatandaşlar bir gece öncesi 200 bin TL olan dairenin ertesi gün 280 bin TL olmasından oldukça şikayetçi.

İnşaat mühendisleri tarafından sektörde yaşanan olumsuz koşulların alınabilecek önlemler sayesinde yeniden toparlanabileceği aktarıldı. Tavan fiyat uygulamasının belirlenmesiyle emlakçı, müteahhit ve mal sahipleri sektörü riske düşüremeyecektir. Aynı zamanda kent genelinde yaşanan sorunların inşaat sektöründeki durgunluk nedeniyle kaynaklandığı da ek bilgi olarak aktarıldı.

Gaziantep’te müteahhitler ve ev sahipleri fırsatçılık yapıyor

Gaziantep genelinde konut fiyatlarında yaşanan artışın Suriyelilerin göçüyle birlikte başladığını belirten inşaat mühendisi Bekir Saltan, yaşanan fiyat artışının aralıksız devam ettiğini belirtti. Konut stoklarında yaşanan erimenin de oluşturduğu olumsuz durumlar, 1-2 yıldır boşlukta kalan inşaat sektörüne de durgunluk kazandırdı. Suriyelilerin kent genelinde nüfus artışına neden olduğu ve bununla birlikte evliliklerin hızla arttığı görüldü. Böylece kentin konut ihtiyacı üst sırada yer aldı.

1 Haziran itibariyle kamu bankalarının tarihi indirim fırsatı müteahhit ve ev sahipleri arasında fırsatçılığa dönüştü. Belirlenen konut fiyatının üzerine 50-70 bin TL koyup satmaya çalışan fırsatçılar krizi bir tür kâr kapısı olarak görüyor. İnsanların ev alma durumunun olmadığı düşünülürse devletin sektör üzerinde ciddi bir denetim geliştirmesi gereklidir. Çözüm önerisi olarak fiyatlara belirli bir standart geliştirmek ve tavan fiyat sınırlamasına gitmek doğru olacaktır. Ayrıca sürekli denetimlerin gerçekleştirilmesi yine fiyat artışında yaşanan fahiş zamları engelleyebilir.

“Kira ve satış fiyatları eskiden düşüktü”

Gaziantep’te yükselen konut fiyatlarına ilişkin konuşan Cuma Şahin, eskiden kent genelinde fiyatların düşük olduğunu söylüyor. Suriyelilerin göç etmesiyle birlikte yükselen fiyatların artık iki katına çıktığı rahatlıkla görülebilir. Göçle birlikte bunu fırsata dönüştüren ev sahipleri o dönem için 2+1 kira fiyatlarını 250 TL’den 450 TL’ye yükseltti. Pandemi sonrası ekonomide düzlüğe çıkmak ve vatandaşa destek vermek isteyen devlet kamu bankaları aracılığıyla düşük faizli kredi uygulamasına gitmiştir. Ancak bunu yine bir fırsat niteliğinde görenler 25 bin TL’den başlayan zam uygulamalarını 50 bin TL’ye kadar arttırdı. Kredi fırsatından önce 2+1 dairenin kira bedeli 180 TL idi. Fakat bu rakam kredi fırsatıyla birlikte 225 TL oldu. Yaklaşık olarak yüzde 50 artışın yaşandığı kent genelinde çoğu işyerinin kapandığını belirten Şahin, normalleşmenin başladığı sıralarda yaşanan bu olumsuzluğun işleri durma noktasına getirdiğini söyledi.

“Ev kiralarında artış aralıksız devam ediyor”

Konut fiyatlarında yaşanan artıştan dolayı şikayetçi olan vatandaş Hüseyin Alagöz, kiralama ve satışlarda yaşanan sorunun büyük olduğunu belirtti. Arz talepten dolayı ev fiyatlarında artış görülürken, özellikle bu durumun kente göçen Suriyelilerle birlikte arttığı ele alındı. 100-200 TL arasında değişen ev fiyatlarında kira bedeli şu an bin 200 TL olarak görülebilmektedir.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) öncesinde de ev fiyatlarının yüksek olduğunu dile getiren Alagöz, bir gecede yüzde 40-50 oranında zam yaşandığını belirtiyor. Öncesinde 800 TL kira ödemesinde bulunduğunu ancak yaşanan fahiş artışla birlikte bin 200 TL kira verdiğinden bahseden vatandaş, bir sene içerisinde yaşanan artışın 400 TL olduğunu söyledi. Son olarak, vicdanlı ve hassas olmak gerektiğinin altını çizen Hüseyin Alagöz, halka yardımcı olunması gerektiğini hatırlatıyor.

Diğer emlak haberlerine göz atmak için tıklayınız.