Kategoriler
Emlak Haberleri Gündem

Giresun’da sel felaketinin oluşturduğu konut sorunları çözüme kavuşuyor

Giresun’da geçtiğimiz gün meydana gelen sel felaketinin hemen sonrasında bölgede konut sorunları baş gösterdi. Yaşanan mağduriyetin ardından konut sorununu çözmek isteyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Giresun’da sel felaketinin izleri sürüyor

Akşam saatlerinde Giresun’da yaşanan sağanak yağış, başta cadde ve yolları göle dönüştürmüş; ardından büyük bir felakete imza atmıştır. Oluşan sel sonrası binaların çevresini saran istinat duvarlarının çöktüğü görülürken, park halindeki araçlar sel sularına kapıldı. Doğaya yapılan müdahale sonrası oluştuğu iddia edilen felaketin izleri suların çekilmesiyle birlikte ortaya çıkınca yeniden tepkilerin ortak noktası oldu.

En az 7 kişinin hayatını kaybettiği olay sonrası kent meydanı adeta savaş alanını andırıyor. CHP’li Tığlı, kentin yaşanamaz bir hale dönüştüğünü söylerken, Çanakçı Belediye Başkanı Kasım ise bu durumu doğanın direnci olarak ele aldı. Karadeniz bölgesinin özellikle her mevsim yağışla geçtiğini söyleyen yetkililer, 38 hidroelektrik santrali (HES), dere yatağının değiştirilmesi ve menfezlerin tıkanması gibi nedenlerin felakete neden olduğundan bahsettiler.

Tirebolu Doğankent karayolu üzerinde yer almakta olan menfezin çökmesi üzerine 5 kişi sele kapıldı. Sel sularında hayatını kaybettiği belirtilen jandarma Uzman Çavuş Onur Kıran’ın cansız bedenine araç içinde ulaşılmıştır. Hayatını kaybeden kişiler arasında bulunan Ali Aydın ve Akif Abidinoğlu Espiye ilçesi Yeniköy köyünde bulunurken; Yasemin Özdemir’in bedenine ise Tirebolu’nun Aşağıboynuyoğun köyünde ulaşıldı.

Bölge yaşanabilecek gibi değil

CHP tarafından durumun ciddiyeti gözler önüne serilirken, sosyal medyada sel felaketinin nedenleri yankı buldu. HES projesine karşı çıkanların anıldığı süreçte Türk Kızılay’ı olay yerine intikal ederek vatandaşlara sıcak çorba ve kek dağıttı. Yapılan incelemelerin ardından konutlarında hasar bulunan vatandaşların yanında olacaklarını aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 350 konutun inşasına başladıklarını belirtti.

Doğankent’de 150 adet konut, Dereli’de ise 200 konutun inşası için arazi çalışmalarının başlatıldığı duyuruldu. Özellikle sel sonrası oluşan heyelanlarla birlikte olumsuz etkilenen Dereli, Doğankent ve Yağlıdere ilçelerinin biran evvel ayağa kalkması için çabalar sürüyor. Sel esnasında en fazla etkileşim gören bölgenin Dereli olduğu bilgisini veren Murat Kurum’a, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu eşlik etti.

Kurum’un, vatandaşların hızla yaralarını sarmak için ellerinden geleni yapacaklarını söylediği görüldü. Konuşma sırasında Akkaya Deresi güzergâhı üzerinde 24 adet çürük yapının tespit edildiği bilgisini veren Çevre ve Şehircilik Bakanı, yapıların hızla bölge üzerinden kaldırılacağını söyledi.