Kategoriler
Proje Haberleri

Gölcük’ün ardından… Konutlarımız ne kadar güvenli?

1999 depreminden 16 milyon kişi etkilendi. 17 Ağustos Gölcük Depremi’nde 17 bin 480 kişi yaşamını yitirirken 285 bin konut, 43 bin iş yeri hasara uğradı.

Gölcük Depremi’nin 20’nci yılını anarken akıllara, “oturduğumuz binalar ne kadar güvenli?” sorusu geldi. Türkiye’de, geçtiğimiz yüzyılda altı ve üzerindeki şiddette 56 deprem meydana geldi. Son yüz yılda meydana gelen depremlerde ise 82 bin kişi yaşamını yitirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bulgularına göre ülkemizde deprem riskine karşı kentsel dönüşümle kazandırılması gereken 6,7 milyon adet konut bulunuyor.

Konut alacaklar bilgilenmeli

Türkiye’deki artan nüfusa paralel olarak konut satışları yükselmeye devam ederken depreme karşı sağlam yapılara ihtiyaç duyuluyor. Depreme her an hazır durumda olacak yapıların, beton standartlarına uygun olması ve yapımında alanında gelişmiş teknolojilerin kullanılması şart.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Dr. Tamer Saka, yapıların deprem yönetmeliklerine uygun ve kaliteli malzemelerden inşa edilmesi gerektiğini vurgulayarak “Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de hem inşaatı yapanlar hem de alanlar için ‘kalite ve güvenlik’ unsuru öncelikli oluyor.” ifadelerini kullandı. Saka, ayrıca, bina yapımında güvenli tasarım ve yapım teknikleri uygulanırken yapı maliyetinin önemsenmemesi gerektiğinin altını çizerek “beton kalitesine dikkat edilmeli.” dedi.

Müteahhitlere seslenen TÇMB Başkanı, standartlara uygun yapı malzemeleri kullanılmasını önerirken tüketicilere de yapı malzemesi hakkında bilgilenin çağrısında bulundu.

Küçük veya büyük çaplı depremler her zaman kapımızdayken farklı bölgelerden birçok yapı depremde yıkılma riskiyle karşı karşıya durumda. Uzmanlar ise Türkiye’nin depremlere her zaman hazırlıklı olmasına dair açıklamalarda bulunuyor. Son yıllarda inşa edilen konutların deprem tehlikesine karşı güvenli ve kaliteli olduğuna yönelik vurgular yapılırken inşaat sektörü temsilcileri ise daire satın alacaklara uyarılarda bulunuyor.

TÇMB Nedir?

Avrupa Çimento Birliğinin 1972 yılından beri üyesi olan TÇMB, dernek statüsünde yer alan bir sivil toplum kuruluşudur. TÇMB, ülkemizdeki çimento sektörünün dış ilişkilerini yürütmektedir.