Kategoriler
Gündem

Google, yapay zekâya kokuları tanıtıyor

Google tarafından eğitilen yapay zekâ (AI), kokuları algılamada gelişme katetti. AI‘nin algoritmaları, moleküllerin kokularını yapılarına göre tanımlamayı başardı.

İnternet ve yazılım alanlarında faaliyet gösteren ve dünyanın en büyük arama motorunu bünyesine alan firma, yapay zekâya moleküller aracılığıyla kokuları tanıtıyor. Chip.com.tr’nin aktardığı bilgilere göre; Google Brain ekibindeki araştırmacılar, moleküllerine bakarak cismin kokusunun belirlenmesine yönelik yaptığı çalışmalarda gelişme kaydetti.

Bilimsel çalışmaların yer aldığı ArXiv’de yayımlanan bir makalede Google Beyin takımı, AI kokuları algılama konusunda eğitiyor. Işığın dalga boyuna bakarak cismin rengini tespit etmek mümkünken kokuyu tanımlamak için molekülleri incelemek bilim insanları için imkânsız gibi görünüyor. 

Kokuyu nasıl cihaza tanıttılar?

Google Brain takımındaki araştırmacılar parfümcülerin belirlediği yaklaşık 5 bin molekülü bir veri tabanına yüklediler. Araştırmacılar, bu veri tabanındaki kokuların her birini etiketlediler. Beyin takımı, veri tabanının üçte ikisini kullanarak yapay zekâyı, moleküller ile etiketlerini ilişkilendirmek için eğitimden geçirdi. Kalan kokular ise yapay zekâyı test etmek için kullanıldı ve AI, bu testi başarıyla tamamladı. 

Wired dergisinde yer alan haber, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Koku bilimindeki çalışmaları zorlaştıran bazı ayrıntıların olduğunu aktaran dergi, birinci problemin insanların kokuları farklı tanımlayabilmeleri olarak nitelendiriyor. Mesela, bir koku biri tarafından ‘ağaçsı’ gibi tanımlanabilirken bir başka kişi tarafından ‘topraksı’ olarak tanımlanabiliyor.

Bunun yanı sıra aynı atomlara ve bağlara sahip olmalarına rağmen birbirlerinin zıttı olarak dizilen ve kiraz çiftler denilen moleküller, farklı kokulara sahip olabiliyor. Kiral çiftlere kimyon ile nane örnek oluyor.

Araştırma ne gibi faydalar sağlayacak?

Google, yapay zekâ teknolojisine belirli molekülleri kokularıyla ilişkilendirmek için AI‘yi eğitmeyi önemli bir ilk adım olarak nitelendiriyor. Kimya, insan besinleri, algısal sinir bilimi ve yapay kokuları nasıl oluşturacağımız konusuna ilişkin bilgilerde büyük bir etki yaratabileceği belirtiliyor.