Kategoriler
Ekonomi Gündem

Görüşmelerin ardından döviz kurları düşüş gösterdi. İşte ayrıntılar…

ABD’deki görüşmelerde kullanılan olumlu cümlelerin ardından döviz kurları düşüşe geçti. 13 Kasım’da 5,76 seviyelerinde bulunan dolar/TL saat 00.25 sıralarında 5,74 seviyelerinde bulunuyor.

Dolar kuru şu saatlerde 5,73 lira seviyelerine kadar indi. Sabah saatlerinde 6,34 seviyelerinde bulunan euro/TL ise saat 00.27 sıralarında 6,32 seviyelerinde piyasaları takip ediyor. Görüşmelerin ardından 269 lira seviyelerini gören gram altın ise saat 12.30 sıralarında 270 lira değerlerinde bulunuyor.

ABD ile Türkiye arasında saat 20.00’de başlayan görüşmeler, kritik olarak değerlendirildi. Türkiye’de saatler 20.13’ü gösterirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump baş başa görüşme yaptı. Erdoğan ile görüşmesinde Trump, cumhuriyetçi senatörleri de çağırırken sebebini aradaki buzları kırmak olarak açıkladı. Erdoğan ile Trump’ın görüşmesi 1 saat 15 dakika sürdü. Trump, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri son derece iyi olarak nitelendirdi. 

Trump Erdoğan’a teşekkür etti

Trump ile Erdoğan’ın görüşmesinin ardından Türkiye ve ABD heyeti bir araya geldi. Donald Trump, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yaptıkları için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

ABD Başkanı, Cumhurbaşkanına yaptığı Suriye’ye yönelik hamleleri için teşekkür etti. ABD ile görüşme sonucunda Suriye sınırında sağlanan ateşkesin devam ettiğini belirten Trump “Kürtler ile konuşuyoruz, gayet memnun görünüyorlar.” ifadelerini kullandı.

Ticaret hacmi genişleyebilir!

ABD Başkanı Trump, Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacmini genişletmeye yönelik çalışmalar yürüttüklerini de dile getirdi. Trump, “Türkiye ile ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarabileceğimizi düşünüyoruz. Şu andaki ticaret hacmimiz 20 milyar dolar ama bu rakam kolaylıkla 100 milyar dolar olabilir.” sözleriyle piyasalar açısından olumlu sinyal verdi. Görüşmelerde ayrıca S-400 ve F-35 sorunlarına çözüm getirileceği kaydedildi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise ABD’de gerçekleşen toplantıyı verimli olarak nitelendirdi.

Erdoğan ve Trump’ın düzenlediği basın toplantısı saat 00.45 sıralarında sona erdi. Basın açıklamasında konuşan Erdoğan “Türk Amerikan ilişkilerinin güçlü ve sağlıklı bir zeminde ilerletilmesi iş birliğimizin derinleştirilmesi konularında hemfikiriz. Köklü müttefiklik bağımıza uygun bir şekilde ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmakta kararlıyız.” sözlerini kaydetti.