Kategoriler
Ekonomi Gündem

Gram altın yılbaşından bugüne yüzde 10 yükseldi

Küresel piyasalardaki belirsizlikler altın fiyatlarına ve dolar kuruna yukarı yönlü etki ediyor. Uzmanlar tarafından, yeni tip koronavirüs salgınının küresel piyasalardaki risk iştahını düşürdüğü belirtiliyor. Salgının durdurulamaması, farklı ülkelerde ölüm vakalarının artması, küresel çaptaki endişeleri daha da artırıyor.

Gram altın, tüm zamanların en yüksek rekorunu kırdı. Bu süreçte 324 lira olan altının gram cinsindeki değeri, dolar kurundan ve bin 637 dolar ile son yedi yılın en yüksek seviyesine yükselen ons altının fiyatından etkilendi. 

Altının ons cinsindeki fiyatının yılbaşından bugüne kazancı, yüzde 7,5 oranında oldu. Azalan risk iştahı, dolar endeksini de yukarı yönlü etkiledi. Altın güvenli liman olarak görülürken yatırımcılar, dolara da yönlendi. ABD’de açıklanan verilerin olumlu olmasının da desteklediği dolar endeksi, 99,9 seviyesini görerek son üç yılın en yüksek seviyesini gördü. 

Analistler, dolar ve onstaki fiyatlamalarının gram altının yukarı yönlü hareketini güçlendirdiğini belirtti. Yılbaşından bu yana yüzde 10 oranında artış gösteren gram altın, 324 lirayla rekor kırdı.

Negatif getirili borç miktarı yükseldi

Analistler, öte yandan, küresel düzeyde faiz getirilerinin en düşük düzeyde olduğunu belirterek bu durumun yatırımcıları altına yönlendirdiğini ifade etti.

Dünya genelinde negatif getirili borç miktarı geçtiğimiz yılın sonunda 10 trilyon dolar seviyesinde kayda geçmişken bu değer, şubat ayında 12,5 trilyon dolar seviyesine çıktı.

Türkiye’deki faiz indirimleri de altını destekliyor

Analistler, son zamanlarda Türkiye’de görülen faizlerdeki gerilemenin ve göreceli olarak artış gösteren bölgesel risklerin yatırımcılarda benzer bir eğilime sebep olduğunu belirterek merkez bankalarının güvercin tutumunun devam ettirmesinin ve bu yıl da faiz indirimlerinin süreceğine yönelik beklentilerin altın fiyatları üzerinde yukarı yönlü etki yaptığını kaydetti.

ABD ve Avrupa merkez bankalarının yıl sonuna kadar birer kez faiz oranında indirim yapacağı kesin gözüyle bakılıyor.