Kategoriler
İhaleler

Güllük’te liman ihalesine dair belirsizlik tedirgin etmeye devam ediyor

Güllük’te verilen liman ihalesinde yaşanan belirsizlik tartışmaların odak noktası haline geldi. Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır’ın haberine göre, Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Güllük’te limanın özelleştirilmesi için ihale ilanı verildi. Ancak ilanda yer alan belirsizlik turizm beldesinin geleceği için tehlike yaratıyor.

Güllük’te liman özelleştirilecek

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan ihale ilanının 14 Eylül 2020’de Resmi Gazete’de yayımlandığı görüldü. İlanda yer alan bilgilerde, Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’ye ait olan Güllük liman sahasının 45 yıl süreyle “işletme hakkının verilmesi” konusunda karar verildi. İhale kapsamında işletme hakkını elde eden kişi ise limanı istediği şekilde değerlendirebilir. Bu sayede özelleştirilecek olan liman için geçici teminat bedeli 1 milyon 500 bin lirada tutulmuştur. Teklifteki son tarihin ise 12 Kasım 2020 olduğu bilgisine yer verildi.

İhalenin pazarlık usulünce gerçekleştirilmesi bekleniyor. İhale Komisyonu altında gerçekleştirilecek olan pazarlık usulü gerektiği yerde açık artırma yöntemine başvurabilecek. Ayrıca isteğe göre yabancı yatırımcıların ihaleye katılması kararı alındı.

Yat limanı için soru işaretleri

Resmi Gazete aracılığıyla yayımlanan ilanda yalnızca liman sahasının işletme bilgilerine yer verildi. Bunun dışında yat limanı için belirsizlik sürüyor. Tartışmaların odak noktası haline gelmeyi başaran Güllük’te Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ihale hakkında açıklamada bulundu. Tokat, ihale alanında belirtilen limandan yükleme-boşaltma işlemlerinin yapılabileceğinden bahsediyor. Limanın Güllük merkezde olduğunu söyleyen başkan, Güllük’ün kenarına başka bir limanın daha yapıldığından söz etti. Merkezde yer alan liman için daha evvel ihalenin yapıldığını ve yat limanı olacağını bildirdi. Ancak görülen o ki, henüz inşaatlar başlamadı.

İlanın yeterince açık olmadığını belirten Tokat, limandan feldpat madeni ile balık yeminin yüklenmesi sonucunda Güllük’ün karışacağı fikrinde bulundu. Bu iki maddenin hem tozutan hem de koku yapan olduğuna dikkat çeken belediye başkanı, yükleme-boşaltma işleminin yaşam sakinlerince kabul edilmeyeceğini bildirdi. Bu durumu “Güllük’ün katli olur” diye ifade eden Tokat, ilanın daha açık olması konusunda uyarıda bulunuyor. Aklına gelen düşüncenin olması durumunda Güllük olarak isyan başlayabilir.

Körfeze liman önerisi

Tokat, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belediye meclisine, iki kez olmak suretiyle liman yapılması önerisi getirildiğini belirtti. Bu limanın Güllük Körfezi’nde olması istenirken, durum reddedildi. İhale konusunda Güllük Liman Başkanlığı’nın bilgisiz kaldığını bildiren Tokat, marina ile ilgili endişelerinin varlığından söz ediyor. Güllük’te bütçeye katkıda yer alabileceği gibi halka denizi kullanmak için alan kalmayabilir. Üstelik bu durum balıkçılar için ayrı bir tehlike arz ediyor.