Kategoriler
Ekonomi Gündem

Güncel döviz kurları… 1 Ağustos 2019

ABD Merkez Bankası FED, beklenildiği gibi 25 baz puan indirimini gerçekleştirirken politika faizini yüzde 2.00 ile yüzde 2-25 aralığına çekti. Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp ise NTV’ye yaptığı açıklamada, bu gelişmenin Türkiye’yi ve ülkemiz ile benzer durumdaki gelişmekte olan diğer ülkeleri olumlu etkilediğini söylerken “Merkez Bankasının 425 puanlık faiz indiriminden sonra biz hâlâ kurda bir değerlenme görüyorsak bu çok büyük bir ölçüde FED’in faiz indirimi beklentisinden kaynaklanıyor.” ifadelerini kullandı.

Powell’ın açıklamasının ardından dolar tekrar yükselişe geçti

Powell’ın açıklaması ise yatırımcıların beklentilerini düşürdü. Dün, 31 Temmuz sabahı, 5,56 liradan başlayan dolar TL karşısında 5,52’ye kadar geriledi. ABD Merkez Bankası Başkanı Powell’ın FED’in indirim kararının açıklanmasından sonraki yorumu, herkesi şaşırtırken doların yeniden yükselmesine neden oldu. “Bu uzun dönemli bir faiz indirimi  döngüsünün başlangıcı değil” diyen Powell’ın açıklamasının ardından dolar 5,60 seviyesini aşmıştı. Bu sabah 5,57 değerlerinde güne (1 Ağustos) başlayan dolar 5,58 lira seviyelerinde geziyor.

“Her zaman”ki hayal kırıklığı

Trump ise Twitter üzerinden FED’in 25 baz puan indirimini yetersiz bularak Powell’ın açıklamasını eleştirdi. ABD Başkanı Donald Trump attığı tweette “Piyasanın Fed ve Jay Powell’dan duymak istediği bunun Çin, Avrupa Birliği ve diğer ülkelere ayak uydurabilecek uzun ve agresif bir faiz indirimi döngüsünün başlangıcı olacağı idi. Powell, her zaman olduğu gibi bizi hayal kırıklığına uğrattı, ama en azından zaten en başında hiç başlamaması gereken parasal sıkılaştırmayı bitiriyor. Enflasyon yok. Biz zaten kazanıyoruz. Ancak kesinlikle FED’den pek bir yardım almıyorum.” açıklamasında bulundu.

Dolar ve Euro kurundaki son durum ne?

1 Ağustos saat 12.07’de güncellenen verilere göre alış ve satış fiyatı 5.58 lira sularında olan dolar düşüş gösteriyor. Alış ve satış fiyatı 6,17 lira sularında olan euro da düşüş eğilimi gösteriyor.