Kategoriler
Emlak Haberleri

GYODER Gayrimenkul Sektörü İkinci Çeyrek Raporu’nu yayımladı

GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği), beklenen Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2020-2’inci Çeyrek Raporu’nu kamuoyunun bilgisine sundu.

GYODER rapor verilerini paylaştı

GYODER markalı konut projelerinden elde edilen verilerin bir araya topladığı rapora göre, 2019 yılının ilk yarısında toplamda 505 bin konut satışı gerçekleştirildi. Ancak 2020 yılı itibariyle aynı dönemde yapılan konut satışı 624 bin rakamına ulaşmıştır. Yaşanan artışın yüzde 23,5 oranında olduğu tespit edilirken, artışa neden olan en önemli unsur kamu bankalarının yaratmış olduğu düşük faizli kredi paketleridir.

Konut arzında yaşanan düşüşün birkaç yıla yayıldığı süreçte talebin yükselmesindeki en büyük etmen Haziran-Temmuz ayı için düşük faizler oldu. Kredi faizlerinin düşmesi ise elde kalan konutların ve konut stoklarının erimesinde rol oynadı. Rapora göre, pandemi dönemi boyunca değişmekte olan ihtiyaç ve tüketim değişme yaşamaya devam ediyor. Bu değişimler ise bina yapısına, mimariye, temel malzemeye ve çevreye duyarlılık konuları üzerinde yeniden yoğunlaşmaya neden oldu.

İkinci çeyrekte satışlar rekor rakamlara ulaştı

2020 yılının ikinci çeyreğinde artış yaşayan konut satışları, küresel salgının da etkisiyle Nisan-Mayıs arasında görülen ekonomik durgunluğa karşı savaş verdi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre kamu bankalarının destekleri konut satışlarını arttırdı. Böylece yüzde 14’lük artışın geçen seneye kıyasla olduğu ve 283 bin 731 adetin satıldığı bilgisine yer verildi.

Haziran ayından itibaren kamu bankalarının uygulamaya soktuğu tarihi indirimler sektör ve sektöre bağımlı diğer 250 alt sektörü yeniden canlandırmıştır. Fiyatlarda yaşanan artışa rağmen satışlarda sorun yaşanmadığı süreçte olumlu değişimler yalnızca iki aylık süreyi kapsadı. Mayıs ayına geri döndüğümüzde konut fiyatlarındaki değişim ay olarak yüzde 6,4’e çıkarak en yüksek değerde sabitlendi. Konut fiyatları reel olarak aynı ay için yıllık yüzde 10,6 artış yaşadı.

2020 yılının ikinci çeyreğini yine geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslarsak, ilk el satışlarda yüzde 8,1’lik düşüş, ikinci el satışlarda yüzde 28’lik artışa sahne oldu. İlk satışlarda toplam satışlar arasındaki oranını yine bir önceki çeyreğe göre ele alırsak yüzde 31,8’lik bir artış gerçekleşmiştir. Haziran ayında ise bu oran yüzde 30,9 ile en düşük seviyeye geriledi.

İpotekli satışlarda beklenmeyen artış

İpotekli (kredili) satışlarda yaşanan sürpriz gelişmenin nedeni yine kamu bankaları oldu. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 206,7’lik bir artış görülürken, diğer satışlarda bu değer çeyreklik bazında en düşük seviyede kaldı. Böylece geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,3’lük gerileme tespit edilmiştir.

Yabancı yatırımcı İstanbul ve Antalya arasında gidip geliyor

Yabancıya konut satışında en çok ilgiyi çeken İstanbul ve Antalya ili oluyor. Covid-19 salgını nedeniyle uluslararası kapıların kapatılması ve uçuşlara sınırlama getirilmesi bir süreliğine yabancıya satışa engel oldu. Yüzde 0,9 oranındaki gerileme, haziran ayında turizmin açılmasıyla birlikte yüzde 93,5’lik artış yaşamıştır. İkinci çeyrekte ise konut satışlarındaki en büyük pay yüzde 46,1 ile İstanbul olurken, yüzde 16,8 ile Antalya ikinciliğe oturdu.

Konut kredisi haberlerine göz atmak için tıklayınız.