Kategoriler
Proje Haberleri

GYODER, yabancıya konut satışında sektöre rehberlik ediyor

GYODER Akademi’nin düzenlediği ‘Yabancıya Konut Satışı, Taşınmaz Edinimi, Vatandaşlık Alma Süreci Bilgilendirme Toplantısı’nda, merak edilen bütün sorular, bu alanda yetkili uzman kişiler tarafından cevaplandırıldı.

21 Mayıs’ta, İTO Meclis Salonu’nda 200 kişinin katılımıyla GYODER Akademi tarafından düzenlenen ‘Yabancıya Konut Satışı, Taşınmaz Edinimi ve Vatandaşlık Alma Süreci Bilgilendirme Toplantısı’nda konunun uzmanları ve sektör profesyonelleri bir araya geldi. Toplantıda 250 bin dolar değerinde gayrimenkul alan yabancı yatırımcının Türk vatandaşlığı hakkı kazanma süreci ile ilgili süreç anlatıldı.

Toplantı, GYODER Akademi’nin İstanbul Ticaret Odası (İTO) işbirliği ve İçişleri Bakanlığı Yabancı Yatırımcılar Vatandaşlık Müracaat Ortak Ofisi’nindestekleriyle düzenlendi.

İstanbul Valiliği Yabancı Yatırımcılar Vatandaşlık Müracaat Ortak Ofisi İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nden Göç Uzmanı Alper Işık, Hazine ve Maliye Uzmanı Gönül Öztürk, Tapu Uzmanı Hüseyin Üstün ile İstanbul İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’nden Rabia Yüksel, yabancıya konut satışı süreciyle ilgili bilgi verdi. Alanında uzman konuşmacılar, iki saatlik soru-cevap şeklinde gerçekleşen GYODER‘İn toplantısında sektör profesyonellerinin tüm sorularını yanıtladı.

Başvuru süreci hızla ilerliyor

Toplantıda, 15 Ekim 2018’de çıkan genelgeyle 250 bin dolar değerinde gayrimenkul yatırımı yapan yabancıların, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı haklarından faydalanabildiği vurgulandı. Süreç özetle şöyle:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan uygunluk belgesini temin eden yatırımcıların oturma izni ve vatandaşlık süreçleri Yabancı Yatırımcı Ofisleri tarafından yürütülüyor.

Vatandaşlık hakkından yararlanmak isteyen yabancılardan, SPK lisanslı şirketlerin hazırladığı değerleme raporu isteniyor. Tapunun değerinin 250 bin dolar ve üstünde, ekspertiz raporunun da aynı şekilde 250 bin dolar ve üstünde olması şartı aranıyor.

Ödemenin banka transferi yoluyla gerçekleşmesi zorunlu. Yabancı yatırımcı, Türkiye’deki hesabındaki paradan 250 bin dolar ve üstünü, arada üçüncü şahıs ve şirketler olmaksızın direkt tapu sahibine, tüzel ya da gerçek kişinin hesabına yatırmak zorunda.

Yatırımcı, bu işlemin ardından Tapu Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro II. Bölge Müdürlüğü’ne, imzalanan evrakı, ekspertiz raporunu ve banka dekontunu mevcut sistem üzerinden gönderiyor ve komisyon tarafından incelenmesini bekliyor.