Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Hakan Akdoğan: Türk vatandaşlığı ucuza getirilmemeli

Yabancılar, Türkiye’den taşınmaz satın alarak vatandaşlık alabiliyor. Ancak, bazıları hileye başvurarak bu vatandaşlığa daha kolay ulaşıyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan “Türk vatandaşlığı ucuza getirilmemeli.” sözlerini kaydetti.

Yabancılar, en az 250 bin dolar veya eşdeğer diğer para birimleri karşılığında tapu satın alıp T.C. vatandaşlığına geçebiliyor. Buna göre belli tutar karşılığında, tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla, taşınmaz satın alan yabancı yatırımcılar için Türkiye Cumhuriyeti’nde vatandaş olma hakkı tanınıyor. 

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan” Lakin bazı taşınmaz maliklerinin belli bir bedel karşılığında resmî olarak satış yaparak, üç yıl sonra taşınmazı geri almak üzere protokoller yaptıklarını duyuyoruz. Türk vatandaşlığı ucuza getirilmemeli” dedi.

Satıcılar zarara uğrayabilir

Mülk sahiplerini uyaran Hakan Akdoğan, bu yolla satış yapanların çok büyük zarara uğrayabileceklerini kaydetti.

Bazı mülk sahiplerinin “ucuz vatandaşlık satışı” yaptıklarını kaydeden Akdoğan, “Satış bedeli transferi gerçekleştikten sonra yeri sattıkları yabancılardan vekalet alarak ya da ek bir protokol yaparak taşınmazın üç yıl sonra tekrar kendilerine satışı konusunda yetki alıyorlar. Bu yolla bir yabancı belki çok düşük bir tutara vatandaşlık alabiliyor, hatta evini satan kişi o evde oturmaya ya da kira almaya devam ediyor.” diye konuştu. Mülkü alan yabancı ülke vatandaşı vefat ederse ya da vekaletini iptal ederse satışı yapan kişinin büyük zarara uğrayacağını kaydeden TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan yasal düzenlemelerle gerekli tedbirlerin alınabileceğini belirtti.

Akdoğan “Yapılacak yasal düzenleme ile öncelikle evi satan kişilerin bu süre boyunca aynı evde oturup oturmadıkları, hatta ticari mülkler için kiraların kime ödendiği tespit edilebilir. Gene taşınmazın üç yıl sonraki satışında, bir önceki satıcının kendisine veya akrabalarına satış hakkı verilmeyebilir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Safa Terzi – Yeni Mesaj