Kategoriler
Ekonomi Konut Kredisi

Halkbank şikayet platformunun yeni hedefi haline geldi

Halkbank tarafından konut kredisi verilen vatandaşlar mağdur oldu. Faizlerin son iki haftalık süreçte peş peşe yükselmesiyle birlikte mağduriyet yaşayanların sayısında artış görüldü. Vatandaşların şikayet platformlarında konuya dair konu oluşturdukları ve en çok Halkbank’ın mağduriyete zemin hazırladığı kaydedilmiştir.

Halkbank çalışanı vatandaşı yanılttı

Enkocaeli.com’un haberine göre, İstanbul’da oturum sürdüren Talip isimli vatandaş, internet üzerindeki popüler şikayet platformunda Halkbank’a dair hüsranlarını aktardı. Vatandaşın 0.79 üzerinden kredi kullanabilmesi için yakın zamanda Kocaeli’ndeki evlerini elden çıkarttığı ve banka teminatı alarak yükselen konut faizlerine karşı herhangi bir zarara uğramayacağı düşünüldü. Temmuz ayı sonunda Halkbank Kartal şubesine yapmış olduğu konut kredisi başvurusunun 0.74’ten olduğunu belirten vatandaş, banka görevlisi tarafından o hafta oranın 0.79’a yükseltildiğini öğrendi. Başlatılan işlemlerin bu oran üzerinden kabul eden Talip, 120 ay vade fırsatını da geri çevirmedi.

Yapılan başvuru sonrasında vatandaşa Halkbank’tan ön onay geldi. Şube çalışanının vatandaşın üzerindeki iki adet kredinin (konut kredisi ve tüketici kredisi) kapatılması konusunda uyarıda bulunduğu ve en az 100 bin TL hesapta öz sermaye olması gerektiğini söyleyerek ön başvuruyu kabul ettiği görüldü. Süreç içerisinde oranın yükselip yükselmeyeceğine dair banka çalışanına sorular sorduğunu belirten vatandaş, çalışandan yükselmeyeceğine dair “kesinlikle yükselmeyecek” bilgisini aldı. Bu nedenle hemen harekete geçen vatandaş Kocaeli Çayırova’daki dairesini elden çıkartarak hesabındaki kredileri kapattırdı.

Kredi faiz oranı 0,87’ye fırlayınca vatandaş mağdur oldu

Bankadan onay olmasına güvenerek istediği daire için satıcı tarafa bin TL peşinat verdiğini aktaran vatandaş, bankadan gönderilen ekspertiz aracılığıyla oranın 0,87 olduğunu öğrendi. Maddi ve manevi olarak zarara giren Talip, mağduriyetin giderilmesi için gerekenin yapılmasını arz ediyor. Bankanın ise bu durumda ne tür bir geri dönüş yapacağı merak konusu oldu.

Yıl sonunda emlak zengini bankaların sayısı artacak

1 Haziran 2020 tarihinden bu yana satışların rekor seviyeye ulaştığı gözlemlenirken; temmuz ayında toplam konut satışı yüzde 1000 oranında artış yaşadı. Gayrimenkul satışlarında öne çıkan bankalar, vatandaşların kendi gelir durumuna bakmaksızın başvuru yapmasının ardından önümüzdeki birkaç ay içinde emlak zengini olabilir.

Özellikle Ziraat Bankası’nın bu konuda büyük avantajlar yaşadığı bilgisi paylaşıldı. Haciz yoluyla elde edilecek konut ve arsaların kısa sürede elden çıkarılması beklenirken, mağduriyet yaşanmaması konusunda sektör temsilcileri uyarıları sıkı tutuyor. Ekonomik anlamda dar boğaza girilen süreçte, döviz ve altın artışı sonrası düşen lira değerine karşı ülkedeki alım gücü yetersiz gelmeye başladı. Kişilerin bir daha ev alamam korkusu ile hareket ettiği ancak alınan borçlar ile yapılan ilk ödemelerin gelecek dönem içerisinde kişilere yalnızca yük olması bekleniyor.

Konut kredisi haberlerine göz atmak için tıklayınız.