Kategoriler
Dünya Gündem Sağlık SonDakika

Hamileler kesinlikle kafein tüketmemeli

Hamilelik döneminde kafein tüketimi; düşük, ölü doğum, çocuk obezitesi gibi riskleri artırıyor.

Belli bir miktara kadar kafein tüketiminin bebeğe zarar vermeyeceği bilgisinin yanlış olduğu kaydedilerek hamilelerin hiç kafein tüketmemesi gerektiği bildirildi. Kafein tüketimiyle düşük doğrum arasında büyük bağlantı var. British Medical Journal – Evidence-Based Medicine tarafından yayımlanan bir makaleye göre kafein tüketimiyle olumsuz gebelik arasında bağlantı bulunuyor.

Diken’in haberine göre kafein tüketimi; düşük, ölü doğum, çocukluk çağı akut lenfloblastik lösemi, düşük kilolu doğum ve çocukluk obezitesi riskini artırıyor.

Her bardakta risk artıyor

Bazı kişilerde, kafein tüketiminin düşük riskini üçte bir kadar artırdığı belirtilirken bazılarındaki bu oranın her bardak kahvede yükseldiği kaydedildi. Ölü doğum üzerine yapılan her beş araştırmanın dördünde riskin kafein tüketimine bağlı olarak gerçekleştiği tespit edildi.

Yüksek dozda kafein tüketen kadınlarda, düşük doğum riskinin beş kat arttığı kayda geçti. On çalışmanın yedisinde ise düşüğün düşük kiloyla bağlantılı olduğu tespit edildi. İzlanda’da yer alan Reykjavik Üniversitesinde görevli Profesör Jack James, bin 200’ün üstünde araştırma yürüttü. Araştırmaların analiz edilmesinin ardından kafeinin gebeliği olumsuz sonuçlandırdığı yargısına varildi.

Tıbbi tavsiyeler gözden geçirildi

Profesör James, kafeinin etkisini araştırırken analiz sonucunda, kafeine yönelik tavsiyelerin değiştirilmesi gerektiği kanısına vardı. Akademisyen, hamilelerin kafeinden uzak durması gerektiğini belirtti.

ABD, Britanya ve Avrupa Birliği’ndeki sağlık yetkilileri hamilelik döneminde yaklaşık iki fincan (200 miligram) kahve tüketmenin güvenli olduğunu belirtirken araştırmayı yürüten Profesör James, kafein tüketimiyle ilgili tıbbi tavsiyelerin gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Reykjavik Üniversitesinde görevli Profesör, hamile kadınların kafeinden uzak durmasına yönelik tavsiyeyi desteklediğini kaydetti. Uyku açıcı etkisiyle de anılan kafein; çikolata, çay, meyve aromalı soğuk çay, kola, kahve, enerji içeceği gibi ürünlerde bulunabiliyor.