Kategoriler
Ekonomi

Hamsi fiyatları 3 günde beş kat arttı

Denizde avlayacak hamsi bulunamazken Trabzon’daki hamsi fiyatları üç katına çıktı. Tezgâhtaki boş yerleri İstanbul’dan gelen hamsiler doldururken hamsi sayısının az olması hamsinin fiyatını yükseltti.

Üç gün önce Trabzon’da 5 lira ile 15 lira arasında olan hamsi fiyatları, neredeyse beş katına çıktı. Hava şartlarının olumsuz olması nedeniyle Trabzon’daki teknelerin denize açılamadığı belirtildi.

İHA’nın haberine göre, 5 lira ile 15 lira arasında bulunan hamsi fiyatı denizdeki fırtına nedeniyle 25 liraya yükseldi. Balıkçı Serdar Korkmaz ise Trabzon’daki bazı teknelerin hava şartları nedeniyle denize açılamadığını, tezgâhlarda satışa sunulan hamsinin ise İstanbul’dan getirildiğini ifade etti.

İstanbul’dan gelen hamsilerin az miktarda olmasının hamsi fiyatlarını yükselttiğini kaydeden Korkmaz, “Az geldiği için fiyatı 25 lira. İki gün önce 7.5 – 10 liraya satıyorduk. Bir ara bol geldiği için fiyatı 5 liraya kadar bile düşmüştü. Dolayısıyla üç gün sonra fiyatı beş katına kadar çıktı diyebiliriz.” diye konuştu.

Balıkçı Yakup Bektaşoğlu ise havaların soğumasıyla birlikte hamsinin yanı sıra diğer balık çeşitlerinin de fiyatının yükseldiğini kaydetti.

Sezona verimsiz başlandı

Eylül ayının başında sezon başlarken balıkçılar bu sezon için oldukça umutsuzdu. Balıkçılar bu sezon başlangıcında balık avlamakta zorlandığını belirtmişti. İHA’ya açıklama yapan Giresun Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, bu sezon avlanacak balık sayısının beklenilenden az olduğunu kaydederek bu sezonun erken bitebileceğini dile getirmişti.

Bu sezonu son 20 yılın en kötü sezonu olarak niteleyen Hamdi Arslan, gırgır ve trol teknelerinin avlanmaya çıktığını; denize açılan balıkçıların ise sadece Karadeniz’de barbun, mezgit ve istavrit avladıklarını kaydetmişti.

Arslan, yaptığı açıklamada balık fiyatlarının daha da yükselebileceğini balık sezonunun ise kasım ayında kapanabileceğini kaydetmişti.

Kooperatif Başkanı, sezon başladıktan 14 gün sonra birçok gırgır teknesinin denizde avlayacak balık bulamadığını, balık tutamayan teknelerin işçilerine izin verildiğini söylemişti.