Kategoriler
Emlak Haberleri

Hangi ülkenin yurttaşına ne kadar konut satıldı?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun yayımladığı Konut Satış İstatistikleri‘ne göre, bu yılın nisan ayında, yabancıya satılan konut sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78,8 oranında azalarak 790 adet oldu.

Ekonomiler pandeminin gölgesi altındayken İstanbul’daki 374 adet konut, geçtiğimiz ay, yabancılara satıldı. Yabancıya konut satışında ikinci sırada Antalya yer aldı. Antalya’da 150 konut, yabancılara satıldı. Ankara’daki yabancıya konut satışı sayısı 47 adet olurken İzmir’deki 25 adet konut, yabancıya gitti.

T.C. vatandaşı olmayanlara yönelik konut satışı oranı, yılın ilk dört ayında da azalış kaydetti. Buna göre Ocak-Nisan 2020 döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yabancıya konut satışı yüzde 12 oranında azaldı. Bu yılın ilk dört ayında yabancılara toplamda 11 bin 738 adet konut satıldı.

İranlılara 157 konut satıldı

Irak, Irak ve Rusya vatandaşları, konut satın alanlar arasında ilk üçe girdi. Ülkemizden en az konut satın alanlar ise Libya, Lübnan, Mısır ve Türkmenistan vatandaşları oldu.

TÜİK’in bugün yayımladığı bilgilere göre, İranlılar, bu yılın nisan ayında Türkiye’den toplam 157 adet konut aldı. Irak vatandaşlarına satılan konut sayısı 103 adet olurken Rusya Federasyonu’nun yurttaşları 61 adet konut satın aldı.

Afganistan yurttaşına 54 konut

Afganistanlılar Türkiye’den 54 adet konut satın aldı. Çinliler 40 adet konut satın alırken Kazakistanlılar 36 adet konut aldı.

Öte yandan Azerbaycanlılar 35 adet, Yemenliler 30 adet, Ürdünlüler 25 adet, Cezayirliler 20 adet konut satın alırken Pakistan ve Suudi Arabistan vatandaşları, ülkemizden 15’er adet konut aldı.

Filistin ve Birleşik Krallık’ın yurttaşları Türkiye’den 14’er adet konutu seçerken ABD vatandaşları, ülkemizden 11 adet konut aldı. Libya, Lübnan, Mısır ve Türkmenistanlılar ise ülkemizden 10’ar adet konutun sahibi oldu.

Toplam satışta yüzde 50’yi aşan düşüş

Öte yandan toplam konut satışında da düşüş gözlemlendi. Bu yılın nisan ayında satılan konut sayısı, geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 55,5 oranında azalarak 42 bin 783 adet oldu.