Kategoriler
Proje Haberleri

Hasankeyf’te sona gelindi

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce inşa edilen Ilısu Barajı’nın rezervuar alanında kalacak olan Hasankeyf için yeniden inşa çalışmaları başlamıştı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından, Batman iline bağlı bulunan Hasankeyf ilçesinde inşası tamamlanan yeni yerleşim yerindeki konutların anahtarlarının sahiplerine dağıtıldığı belirtildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada çalışmaların sona geldiği belli oldu.

Bahsi geçen yeni yerleşim yerinde dairelerin yanı sıra ticaret merkezinde bulunan iş yerleri de yer alıyor. İnşası tamamlanan toplamda 710 konut ve 98 adet de iş yerinin anahtarları konut sahipleri ile buluştu.

GAP’ın vizyon ve dolgu hacmi bakımından kendi sınıfında dünyanın en büyük barajı olma özelliği taşıyan Ilısu ve HES, yılda ortalama olarak 4,12 milyar kilovatsaat enerji üretimi gerçekleştirecek. Buna bağlı olarak yalnızca enerji üretiminden ekonomiye yılda 412 milyon dolarlık bir katkıda bulunacak. Yaklaşık olarak 12,3 milyar liralık bir yatırım maliyetine sahip olan projenin bu sayede 5 yıl içerisinde bu maliyeti karşılaması planlanıyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, konu ile ilgili olarak eski yerleşim alanı 500 dekarken yeni yerleşimalanının yaklaşık olarak üç kilometre uzaklıktaki 3 bin dekar alana inşa edildiğini belirtti. Yeşil alanların arttığını belirten Bekir Pakdemirli, kaymakamlık, belediye hizmet binası, ilçe jandarma komutanlığı, ilçe emniyet müdürlüğü, Batman Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu, 25 yataklı Hasankeyf Devlet Hastanesi gibi çok sayıda kurumun hizmete başladığının altını çizdi.

Yeni yerleşim yerinde yatay bir mimari anlayış sergilendi. Böylece Hasankeyfliler 30-40 metrekarelik evlerde oturmak yerine 160 metrekarelik tek katlı müstakil, modern ve konforlu evlerde yaşama imkanına sahip olacaklar.