Kategoriler
Gündem Manşet

Hava kirliliği raporu: En kirli hava Iğdır’da bulunuyor

Türkiye’nin hava kirliliği raporu yayımlandı. DHA’nın haberine göre; Türkiye’deki en kirli havaya sahip olan şehir Iğdır, en temiz havaya sahip olan şehir ise Ardahan olarak belirlendi.

Türk Hava Hakkı Platformunun yayımladığı hava kirliliği raporuna göre 2018 yılı içerisinde Türkiye’deki illerin yarısından fazlası kirli hava soludu. Dünya Sağlık Örgütü kriterleri açısından ise Türkiye’deki temiz hava sadece Ardahan’da bulunuyor.

Hava kirliliği Türkiye’nin yarısından fazlasında etkin

Türk Hava Hakkı Platformu hava kirliliği raporunu yayımladı. Uluslararası standartlara göre en temiz havaya sahip olan bin 900 metre rakımlı Ardahan’ın çok eskiden beri temiz havasının olduğu söyleniyor. Kalitesiz kömür kullanımı ve hava sirkülasyonunun az olması Iğdır’ın en kirli havaya sahip olmasının sebebi olarak gösterildi.

Türkiye’deki 81 ilin 56’sı 2018 yılında kirli havadan muzdarip oldu.

Ardahan’da kömür kullanımı tamamen bitecek

Ardahan’ın temiz bir havaya sahip olmasını “büyük bir şans olarak” değerlendiren Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, bir veya iki yıl içinde tamamen doğal gaza geçeceklerini bildirirken “Kent içi ağaçlandırma çalışmalarına hız vereceğiz. Mümkünse fabrika bacalarına, kimyasallara ve kimyasal gübre kullanımına da izin vermemeye çalışıyoruz. Artık gelecek sağlıklı beslenmede. Bizim tüm yiyeceklerimiz organiktir. Ardahan bu coğrafyada, Anadolu coğrafyasında üzerinden uçak dahi geçmeyen, kimyasal salgının ve kimyasal gübrenin, kimyasal beslenmenin, kimyasal üretimin olmadığı tek kenttir.” ifadelerini kullandı.

Iğdır’daki kirli hava azalıyor

Iğdır’daki hava kirliliğinin geçtiğimiz yıllara oranla azaldığını belirten Iğdır Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Muhammet Bektaş, “Valiliğimizin ve bakanlığımızın verdiği emirler doğrultusunda hava kirliliği ile ilgili çalışma yapmaktayız. Bu çalışmalarla hava kirliliğinde azalma meydan gelmektedir. İlimizdeki hava kirliliği ile ilgili olarak valiliğimizle yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde geçmiş yıllara nazaran hava kirliliğindeki parametrelere baktığımızda hava kirliliğinde düşüş gözlenmektedir. Bu da ilimizin diğer illere nazaran kalitesinde artışa neden olmaktadır” dedi.

Hava kirliliğine devletin dağıttığı kömürler sebep oluyor!

Hava kirliliğinin en büyük sebebinin kalitesiz yakıtların kullanılması olduğunu söyleyen eczacı Nazım Karadağ, “Gelir düzeyi düşük insanların yakıtları devletin dağıttığı kömürden oluşuyor. Bu yakıtlar Iğdır’ın havasını kirletmektedir. Kışın Iğdır’da hava almanın imkânı yoktur.” sözlerini kaydetti.

Karadağ, ayrıca, hava kirliliğinin KOAH, astım ve bronşit sorunlarına yol açtığını söyledi.