Kategoriler
İhaleler

Haydarpaşa ve Sirkeci Garı ihalesinde temyiz başvurusu sonuçlandı

Haydarpaşa ve Sirkeci Garı için düzenlenen ihaleye karşılık temyiz başvurusunda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne beklenen karar çıktı. TCDD tarafından kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılması adına ihale kapsamına alınan tarihi mekanlar için İBB harekete geçtiğini duyurmuştu. Temyiz başvurusunda bulunan belediyeye Danıştay 13.Dairesi’nden sonuç geldi.

Haydarpaşa ve Sirkeci Garı için son karar

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun önderliğinde tepki yaratan ihalede temyiz başvurusu yapılmıştı. “İstanbul halkına ait” olarak bildirilen Haydarpaşa ve Sirkeci Garı’nın kültür ve sanat etkinlikleri adına kullanılması manevi değerlere zarar olarak görüldü. Ancak TCDD’nin ihaleden vazgeçmemesi üzerine harekete geçen İBB, temyiz başvurusunda bulunduğunu duyurdu. Danıştay 13.Daireden gelen başvuru sonucunda ise gözler yeniden Ekrem İmamoğlu’na çevrildi. Cumhuriyet gazetesi tarafından ‘tarihi karar’ olarak duyurusu yapılan sonuç bilgisi, “İhalenin İBB İştiraklerinin usulsüz şekilde elenmesi hukuka aykırıdır” şeklinde oldu.

Danıştay manevi değerlerden yana

İstanbul’un manevi değerlerine sahip çıkacağını belirten Başkan Ekrem İmamoğlu, TCDD’nin ihale kapsamına aldığı Haydarpaşa ve Sirkeci Garı için mahkeme yoluna gitti. Alanların tarihi değer barındırdığını iyi bilen başkandan yapılan bu son girişim İstanbullular için de oldukça önemli bir atılımdı. Değerlere sahip çıkma konusunda istikrarını koruyan İmamoğlu tarafından, kültür ve sanat etkinlikleri için kiralanması beklenen mekanların halka ait olduğu hukuk yolunda hatırlatılmıştır. Bölge İdare Mahkemesi kararını bozan ve ihaleyi iptal ettiğini duyuran Danıştay 13.Dairesi değerlere sahip çıkılan son yol oldu.

4 milyon TL tutarında ihale

Açıklanan kararda; “İBB’nin ortak girişim tarafından ihaleye verilmesi halinde, her bir ortak tarafından 4 milyon TL tutarında iş deneyim belgesi istenilmesinin rekabeti daraltan ve eşit yarışma şartlarını ihlal eden bir düzenleme olduğu sonucuna varıldı” dendi.

Kararın devamında ise; davacı şirketler tarafından oluşturulan tekliflerin ihalede belirtilen şartı sağlamadığı söylendi. Şirketlerin şartları karşılamadığı sonucu ile değerlendirme dışı bırakılması üzerine ihalede; geçerli teklifin yalnızca bir adet olduğu ve ihalenin bir adet teklif üzerinden sonuçlandığı görüldü. İhalenin hukukta herhangi bir uygunluğu bulunmadığı kararına istinaden, İdare Mahkemesi kararının yeniden değerlendiren Danıştay; mahkeme için “Hukukî isabeti bulunmamaktadır” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi devre dışı kaldı

Haydarpaşa ve Sirkeci Gar’ına ait toplamda 29 bin metrekarelik atıl vaziyetteki depo alanlarının kiralanması adına geçtiğimiz yıl ihale düzenlendi. Alanların ticari faaliyetler altında kullanılması için düzenlenen ihalenin tarihi 4 Ekim 2019’du. Katılımcı şirketlerin sayısı dördü bulurken, finale kalan İBB’nin iştiraki şirketleri kendini gösteren isimler arasındaydı. Bu şirketler; Kültür AŞ, İSBAK, Metro İstanbul ve Medya AŞ’den oluşmakta olan konsorsiyum ile Hezarfen Danışmanlık Limited Şirketi olarak duyuruldu.

İBB konsorsiyum teklifini aylık 100 bin TL ile sınırlandırırken, Hezarfen Danışmanlık Limited Şirketi rakamı 300 bin TL’ye çıkardı. İhale komisyonunca 15 güne çıkan karar süreci, pazarlığa açık bir şekilde olacaktı. Ancak süreç sonunda yalnızca Hezarfen Danışmanlık Limited Şirketi toplantıya çağırılmış ve ihalenin kira bedeli 350 bin TL’yi bulmuştu. Kararın İBB’ye faks yoluyla iletildiği, sonucu değiştirmek isteyen Ekrem İmamoğlu’nun ise avukatlarla birlikte itiraz kararına gittiği biliniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi haberlerine göz atmak için tıklayınız.