Kategoriler
Gündem

Hayvan Hakları Yasası: Hayvan polisi de öneriliyor

Öneri kabul edilirse Hayvan Hakları Yasası büyük oranda genişletilecek.

Hayvan Hakları Yasası‘na dahil edilmesi önerilen maddeler arasında hayvan haklarına yönelik eğitimin müfredata eklenmesi ve hayvanlara işkence edenlerin Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında hapis cezasına çarptırılması bulunuyor.

Mobil kısırlaştırmanın kesin olarak yasaklanmasının yanı sıra koruma ve kısırlaştırma yapmayan belediyelere ceza verilmesi de öneriler arasında yer alıyor.

Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu, Hayvan Hakları Yasası‘na düzenlemeler getirecek taslak raporunu hazırladı. Bugün Meclis’e sunulması planlanan rapor, haftaya ertelendi. Taslak, sahiplendiği hayvanlarını sokağa bırakanlara 10 bin lira idari para cezası ve bir daha hayvan sahiplenememesini öneriyor. Ayrıca, taslak, hayvanları öldüren, onlara işkence eden veya cinsel istismarda bulunanlara erteleme olmaksızın 2 yıl 1 ay hapis cezasının TCK’ye eklenmesini içeriyor.

Bunların yanı sıra, taslakta, hayvanlara karşı işlenecek suçlara müdahalede bulunmak amacıyla kolluk kuvvetlerinin bulundurulmasını da öneriliyor. Öneriye göre hayvanları koruyacak ve onlara yönelik suç işlemenin önüne geçecek kolluk kuvvetlerinin konu hakkında eğitimli ve yetkileri belirlenmiş kişilerden oluşması gerekiyor.

Öneride bulunan maddeye göre, anaokulundan itibaren çocuklara hayvan sevgisi eğitimi verilecek. İlkokulların dördüncü sınıfından itibaren hayvan sevgisinin okullarda ders olarak okutulması da maddeler arasında bulunuyor.

Kısırlaştırma yapmayan belediyeye ceza

Öneri kabul edilirse Hayvan Hakları Yasası belediyelere verilen bütçeler artıracak.

TBMM bünyesinde kurulan Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu, hayvan popülasyonunu kontrol altına almak için kısırlaştırma işlemlerine yönelik yeni önerileri taslakta sunacak. Raporda şehirlerdeki sahipli ve sahipsiz hayvan sayısının coğrafi olarak dağılımı ve sayısı tespit edilip bu verilere göre politikalar belirlenmesi öneriliyor.

Dört yıllık bir seferberlik düzenlenerek tüm evcil hayvanlarının kısırlaştırılması taslakta yer alırken kısırlaştırma yapmayan ve hayvanları koruma altına almayan belediyelere adli ve idari yaptırım cezalarının uygulanması da maddeler arasında bulunuyor.

Tarım ve Orman Bakanlığının 2020 bütçesinden destek verilerek yaklaşık bin adet ilçe belediyesinde “Kısırlaştırma ve Tedavi Merkezi” isimli küçük kliniklerin kurulup burada kadrolu veteriner hekimlerinin görev yapması da öneriler arasında yerini alıyor. Bu kliniklerde veterinerlik ünitesi araç, gereç ve ilaç desteğinin de sağlanması raporda yer Meclis’e sunulacak raporda bulunuyor.

Sahipli-sahipsiz ayrımına son verilsin

Sahipli hayvana zarar vermenin cezası daha yüksekken Meclis’e sunulacak olan raporda sahipli ve sahipsiz hayvanlara olan ayrımın kaldırılması öneriliyor. Bazı apartman dairelerinde evcil hayvan bakımı yönetmelikçe kısıtlanabiliyor. Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yapılacak revizyonla, yönetim planlarına hayvanlara ilişkin keyfi kısıtlamaların getirilmesine engel olunmasına yönelik öneri de yer alıyor.

Türkiye ve komşu ülkelerle iş birliği içinde yaban hayat ve ekolojik dengenin korunması amacıyla avcılığın bir süre yasaklanması önerilirken yasada evcil, yaban, çiftlik hayvanları şeklinde sınıflandırılmaya gidilmesi isteniyor.

 Hayvan Hakları Federasyonu: Umut verici

Önerilen yasayı umut verici olarak nitelendiren Hayvan Hakları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Timur Ugan Sözcü gazetesine açıklamalarda bulundu. Beklenen birçok maddenin raporda yer aldığını belirten Ugan, “Ana başlıklarıyla şekillenen ve bu hafta sonuna kadar alt başlıklarıyla tamamlanacak yeni hayvan hakları kanununa şekil vereceğine inandığımız rapor hakkında hayvan hakları savunucularının talep ve önerilerinin bir çoğunun yer almasının umut verici olduğunu vurgulamak isteriz.” ifadelerini kullandı.