Kategoriler
Ekonomi

Hazine mülkiyetine ait arazilerde sınır 60 milyon metrekareye yükseldi

Hazine mülkiyetine ait olduğu bilinen 60 milyon metrekare boyutundaki taşınmazın kullanıma açılacağı bildirildi. Devletin verdiği arazi desteklerinde sınırların genişlediğini gören yatırımcılar, 2021 yılından 2023 yılına dek destek sürelerini uzatabilecekler.

Hazine mülkiyetine ait araziler kazandıracak

2021 yılı merkezi Yönetim Bütçesi Kanunu üzerinde yapılan değişikliklerin detayları ortaya çıkarıldı. Düzenlemenin hemen sonrasında hazine mülkiyetine ait olduğu bilinen arazilerin metrekare genişliğinin yükseltildiği görüldü. Yatırımcıların ülke ekonomisinde rol oynamasına katkıda bulunacak bu karar, özellikle tarım, hayvancılık, turizm, eğitim ve daha birçok alan üzerindeki teşvikleri öne çıkaracak. Dağıtılması beklenen arazi boyutunun toplamda 60 milyon metrekareyi bulması beklenirken, yapılan değişimlerin 2021 yılından başlamasına karar verildi. 2023 yılına dek sürmesi beklenen yatırımcıya yönelik arazi dağıtımları, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın çatısı altında gerçekleştirilecektir.

Gelir düzeyinde artış bekleniyor

Türkiye ekonomisinde yatırımcıların önemi yine Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından unutulmadı. Hazine mülkiyeti altındaki arazileri yatırımcıya dağıtan yetkili isimler, tarım, turizm, eğitim ve diğer tüm alanlardaki istihdamı arttırmayı hedefliyor. Eylül ayından itibaren teşviklerin arttırıldığı Türkiye’de, yatırımcıya teslim edilen 3,9 milyon metrekareye uzanan alanın 89 milyon TL’lik yatırım planlaması vardı. Toplamda 477 kişiye iş imkanı sağlayacak olan yatırım sınırlarında kişiler için ek süre tanımı yapılmıştır.

Bakanlıktan teşvikleri arttırmaya yönelik girişim

Hazine mülkiyetine ait pek çok arazi dağıtan bakanlık, yatırım hedeflerini bu yıl 89 milyon TL’ye çekmişti. Hedefte istihdama katkıda bulunması beklenen 477 kişinin olduğu bilgisiyle hareket edenler yatırım yönlerini yeniden belirlemişlerdir. Eylül 2020’de teşviklerle birlikte yükselen katkı payı, önümüzdeki yıl 60 milyon metrekareye kadar çıkarılacak. Yatırımcılara teşvik sağlamak isteyen yetkili isimlerden, taşınmazların kullanımında başvuru süresinin uzatılması kararına gidildi. Ortak görüşte buluşanlar, yatırımcılara verdikleri haber detayında ek süreye ilişkin açıklamada bulundular.

Taşınmazlar ilana çıkarıldı

Gayrimenkul sektörüne yeni bir hız kazandırması beklenen girişim fikri, portföyün genişlemesinde yardımcı oluyor. Toplamda 2 yılı kapsayan hedefler, taşımazlar için ön izin ve irtifak hakkının tesis edilmesiyle son buldu. Bu yılın eylül ayında 20,3 milyon metrekarelik yüzölçümlü taşınmazların yine devlete kayıtlı olduğu, yatırımcıların kullanması adına taşınmazlar kapsamında ilana çıktığı belirtildi. Yatırımda projelerin desteklenmesi amacıyla yaklaşık olarak 1,1 milyon metrekare yüzölçümlü taşınmazın üzerine yapılan sabit yatırımın değeri 22 milyar lirayı buldu. 3 bin 623 kişiye ulaşan istihdam sayısı ise yatırımcıların lehine 49 yıl süreyle bedelsiz irtifak hakkı tanıyor.

Hazine’ye dair diğer haberlere göz atmak için tıklayınız.