Kategoriler
Ekonomi

Hazine taşınmazları ödemelerinde erteleme

Hazine taşınmazları ve ecrimsil bedeli ödemeler için 3 ay erteleme kararı alındı. Covid-19 salgın hastalığının tüm dünyayı ekonomik boyutta etkilemesi üzerine, Türkiye finansal gerileme yaşıyor. Mücadele kapsamında ekonomik boyutta olumsuz etkilerin azaltılması için çalışmalar sürdürülürken, bir yandan da vatandaşa destek çalışmaları devam ettirilmektedir.

Yeni alınan karar neticesinde hazine taşınmazlarına ilişkin ödemeler ile ecrimisil (işgal tazminatı) bedeli ödemeleri 3 ay süreyle ertelendi. Karar Resmi Gazete üzerinden duyurulurken, Milli Emlak Genel Tebliği olarak yayımlandı.

Hazine taşınmazları erteleme şartları

Resmi Gazete aracılığıyla duyurulan yeni karar neticesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Milli Emlak Genel Tebliği kapsamında uygulanacaktır. Tebliğ içerisinde erteleme şartları, uygulama usulü, ödeme şartları gibi belli başlı konulara yer verildi. Yer alan yeni karara göre; satışa esas tebligat tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde peşinat veya satış bedeli ödemesi belirlenenlerden, son ödeme tarihi 1 Nisan 2020 ila 1 Temmuz 2020 arasındaki erteleme dönemine sahip olanlar ve öncesinde taksitli satış sözleşmesi imzalananlardan, taksitlerinin vade tarihi erteleme dönemi içerisinde olan kişiler ile Nisan 2020 tarihinden itibaren vade ödemelerinde 2’den fazla taksiti bulunmayan hak sahiplerinin ertelemeleri kabul görülecektir.

Hak sahibi olan kişilerce erteleme söz konusu olduğu zaman bu bedellere herhangi bir zam veya faiz uygulamasına tutulmayacaktır. Şartlara sahip olan kişiler aynı zamanda başvuru sırasında başka şart aranmayacak ve ödemeler taksitlendirilecektir.

Ecrimsil bedeli erteleme şartları

İşgal tazminatı için ise tarım ve hayvancılık amacı kapsamında kullanılan Hazine taşınmazlarından; 1 Nisan 2020 tarihinden itibaren işgale uğradığı tespiti yapılacak ve henüz bedel tespit komisyonu tarafından ecrimisil tespit ile takdir edilmeyen yahut tespit ve takdir edilip henüz tebliğ edilmeyen ecrimsil işlemlerinde, hasat ve sezon dönemi ile zaman aşım süresi hesaplanacaktır. Böylece tarım ve hayvancılık adına kullanılan hazine taşınmazları için erteleme dönemi içerisinde tahsil edilmesi gereken ödeme bedelleri, başvuru şartı aranmadan erteleme tabi tutulabilir. Ödemelerin ertelendiği sürede, tahsil işlemleri ayrıca taksitlendirilecektir. Bu bedellere ise herhangi bir zam veya faiz işlemi uygulanmayacak.

Ertelemesi yapılan satış ve ecrimsil bedel türleri, taksit tutarları, son ödeme tarihleri, vadesinde ödememesi halinde yapılması gereken işlemler ile diğer huşular kapsamında erteleme süresi sonlandırılacak ilgililere yazılı tebligat gönderilecektir. Ertelemesi yapılan satış ve ecrimsil bedellerinin ilk taksit ödemeleri, erteleme süresinin sona erdiği tarihe uygulanacak; müteakip taksitlerde ise takip eden aylar içerisinde aynı güne tekabül eden tarihte yapılacaktır.