Kategoriler
Emlak Haberleri

Haziran ayı kira artışında tavan fiyat belirlendi

Haziran ayı kira artış oranları beklenen tarihte açıklandı. Veriler karşısında TÜFE’nin 12 aylık ortalamanın baz alındığı sürece ilişkin kira artışlarında belirlenen oran yüzde 12,10 oldu.

Kira oranları kiracıları tedirgin ediyor

Bu yılın geçtiğimiz ayına ait enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte haziran ayına ait kira artış oranları belirlendi. Geçtiğimiz mayıs ayı TÜFE’nin 12 aylık ortalamasına göre belirlenen yeni artışların yüzde 12,10 üzerinde olduğu görülmektedir. Ay itibariyle kira sözleşmesi yenilerken mal sahipleri tarafından belirlenen artış bu rakama göre yeniden sözleşmeye dahil edilecek.

Beklenen zamlar en fazla ne kadar olmalı?

Kira sözleşmesinin dolduğu tarihe uygun aya göre belirlenen yeni zam oranı, 12 aylık TÜFE ortalamasına göre yapılmaktadır. Yıllık kira artış oranında TÜFE ortalamasının alınması, örneğin; Şubat ayı itibariyle dolan sözleşmeye istinaden kişi kira bedelini gelecek aya ilişkin belirlenen zamma göre ödeme yapmalıdır. TÜİK 2020 TEFE-TÜFE rakamları içerisine dahil olan 12 aylık TÜFE ortalaması Mart 2020 kira zam oranı olarak uygulamaya konulur.

Kişi açıklanan bu rakamın özellikle ev sahibi tarafından uygulanacak olan kira zammında tavan fiyat olduğunu bilmelidir. Belirlenen rakamın o ay içerisinde tavan zam oranı olarak bildirildiği unutulmamalı. Ev sahibi ve kiracı arasındaki iyi niyet ilişkisine göre bu oran aşılmadan belirli bir seviyede kullanılabilir. Yasal kriterlerin karşılıklı anlaşmaya tabi olduğu ve yasal sınır olarak belirtilen 12 aylık TÜFE rakamları aşılmamalıdır.