Kategoriler
Emlak Haberleri

Her konuta bir otopark uygulaması Mart 2021’e ertelendi

Her konuta bir otopark uygulamasında süreç Mart 2021’e ertelendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geliştirilen otopark yönetmeliğiyle ilgili uygulama bu yıl devreye sokulmayacak.

Her konuta bir otopark uygulamasında son durum

19 Aralık’ta Resmi Gazete üzerinden yayınlanan otopark yönetmeliğine dair son duyuru; yönetmeliğin değişiklik yapılmasına yönelik uygulama sürecini erteledi. Mart 2021’den sonra, yapı ruhsatları düzenlenen binalarda araçların park ve trafik sorunu uygulama üzerinden çözülecek. Otopark yönetmeliğinin getirmiş olduğu her konuta bir otopark planı, bina ve tesislerin kullanım kapasitelerini arttırmak için ortaya çıkarıldı. Uygulamanın artık sokak ve cadde alanlarındaki araç görüntüsünü temizlemesi hedeflenmektedir. Yönetmeliğin geçici 4.maddesi üzerinde yapılan değişiklik, yapı ruhsatı başvuruları üzerindeki süreci elden geçirdi. Başvuruların talep edilmesi durumuna göre; 31 Aralık’a kadar önceki yönetmelik üzerinden sonuçlandırılacak ibaresi, belirli tarihin 31 Mart 2021 olarak değişmesine neden oldu.

Her daireye bir otopark uygulaması

Her konuta bir otopark olarak 2018’de duyurulan ‘Otopark Yönetmeliği’, büyükşehirlerde yükselen araç sayısına karşı getirilen bir çözüm yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaşanan park sorunlarını kısmen çözüme kavuşturması beklenen uygulama, yönetmelik bazında her daireye bir otopark zorunluluğu getirdi. Bununla birlikte kamu kurum ve kuruluşlarının da sürece dahil edileceği yönetmelik üzerinde belirtilirken, yeteri kadar büyüklüğe sahip olmayan alanlar otopark yerine işletilebilecek. Uygulamanın 2018 verileri kapsamında ülke genelinde toplam araç sayısının 22 milyonu aşması nedeniyle ortaya koyulduğu biliniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı altında geliştirilen ‘Otopark Yönetmeliği’ aynı zamanda komşuların iki bahçeyi birleştirerek otopark yapmasının yolunu da açtı.

İsteyene otopark dönüşüm izni

Zemin altındaki otoparkların imardan sayılmayacağı haberi verilmişti. Otopark alanı olarak sayılabilmesi için zemin üstünde görülmesi şartı getirilmiştir. Yeni yönetmelikte komşular arasında yapılan anlaşmalar otopark oluşumlarına da izin veriyor. Parsel birleşimine giden komşular, bahçelerini birleştirerek bir otopark alanı yaratabilirler. Alan sıkıntısı yaşayanlar, imar planlarında konut-işyeri türüne bakılmaksızın, yönetmelik koşullarını sağladıkları takdirde kendilerine otopark alanı oluşturabilir. Özellikle sıklıkla dükkân sahiplerinin yaşadığı soruma çözüm getiren bu uygulama, işlek bir çarşıda dükkan işleten kişinin yerini mekanik katlı bir otoparka dönüştürme izni veriyor. Otopark alanı yaratmak isteyenlerin izlemesi gereken tek yol belediyelerden ilgili ruhsatı almak.

Kamu kurumlarında park sorunu

Büyükşehirlerde kamu kurumlarının altında otopark uygulamasına gidilebilir. Ana arter yolların altına otopark alanı kurmak gibi pek çok seçeneklere de sahip olunabilecek. Yeni düzenlemelerde imkânlardan yarar görmeyen tek kurum okullardır. Bunun dışında tüm kamu kurumlarının bahçe altına, gerekli önlemler dahilinde otopark oluşturulabilir. Gerekli izinleri almayan kamu kurumları ise cezaya tabi tutulacak. “Kurumlara ait alanlarda yüzde 1’lik kısım bisikletli, yüzde 5’lik kısım engelli ve yüzde 2’lik kısım elektrikli araçlar için düzenlenmeli” olarak yönetmeliğe geçirildi.

Yönetmeliğe dair detaylı bilgi öğrenmek için; www.mevzuat.gov.tr üzerinden ‘otopark yönetmeliği’ aramasıyla gerekli bilgileri bulabilirsiniz.

Emlak haberlerine göz atmak için tıklayınız.

Exit mobile version