Kategoriler
Gündem

Hes kodu nasıl alınır?

Hayat Eve Sığar (HES) adı verilen Hes kodu kullanımı Sağlık Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirildi. Peki, Hayat Eve Sığar olarak adlandırılan Hes kodu nasıl alınır? Sorunun cevabına geçmeden önce uygulama ile ilgili bilgiler verelim.

İlk etapta şehirler arası seyahatlerde uygulanmak üzere zorunlu hale getirildiğini dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamıştı. Ancak uygulama sadece seyahatlerde değil aynı zamanda ilerleyen bir süreçte vatandaşların kurum ziyaretlerinde ve bireysel iletişim gerektiren kamusal alanlarda da Hes kodu kullanımı zorunlu hale gelecek.

Peki kod ne işe yarayacak? Kod kişinin Kovid 19 hastalığı ile ilgili herhangi birin iz taşıyıp taşımadığına güvenli bir şekilde paylaşmasına yarayacak. Özellikler şehirler arası seyahat yapılırken otobüs firmaları yetkilileri tarafından yolcunun kontrolü yapılarak daha güvenli bir seyahat yapılması sağlanmış olacak. Aynı zamanda bu uygulama ile salgının takip edilebilmesine faydası olacak. 

Hes kodu nasıl alınır?

Hes kodu nedir? Hes kodu nasıl alınır? Hes kodu indirme işlemi nasıl yapılır? Hes kodu sorgulama nasıl yapılır? Hes kodu nasıl oluşturulur? İşte Hayat Eve Sığar uygulamasının nasıl çalışacağı ile ilgili detaylar. 

Öncelikle seyahatlerde kullanılacak olan Hes kodu iki şekilde elde edilebiliyor. Birinicisi SMS kodu yolu ile alınabiliyor. İkinci olarak ise mobil uygulama yolu ile kod alınabiliyor. 

SMS yöntemi ile kod alma

SMS yolu ile kod alınması işlemine yapılması gerekenler şunlar. Cep telefonu mesajlar bölümünden HES yazıp birer boşluk bırakarak T.C. Kimlik numarası, T.C kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve Paylaşım Süresi gün sayısı yazılarak 2023’e SMS gönderiliyor. Paylaşım Süresi gün sayısı, kodun kaç gün süre ile geçerli olması isteniyor ise o sayıdır.

Hayat Eve Sığar Uygulaması ile kod alma

Bu uygulamada ise, Hayat Eve Sığar IOS ve Android uygulaması cep telefonuna yükleniyor. Uygulama üzerinden Hes Kodu İşlemleri bölümüne giriliyor. Sonrasında ise Hes kodu oluştur bölümüne tıklanır. Daha sonra kod kullanım süresi seçilir ve ardından kod oluşturulur.