Kategoriler
Emlak Haberleri

Hisseli yer almak toprak yatırımlarını kazançtan çok zarara dönüştürüyor

Hisseli yer alımının mağduriyet yaşatmaması adına uyarılarda bulunan uparazzi’nin Genel Müdürü Erilkun, pandemi dönemi boyunca insanların yeni yaşam stilinin arsa ve arazilere yönelik olduğunu söyledi. Buna bağlı olarak toprak yatırımlarının arttığı ancak arazi değerlerinin gereğinden fazla bir fiyatla minimum yüzde 40 artış yaşadığı gözlemlenmiştir. Dikkatsiz satın alımların sorun yaratabileceği bilinirken, hisseli yer alımları mağduriyet yaşatabiliyor.

Hisseli yer alımının sonuçları

Uparazzi’nin Genel Müdürü Erilkun, pandemi döneminde yatırımların arsa ve arazilere yönelik devam ettiğini aktardı. Sosyal hayatın askıya alınmasıyla birlikte doğaya olan özlemin yükselme yakaladığı 2020 yılı, şehir dışında kalan bakir toprakların fiyatlarını arttırmıştır. Yüzde 40 kadar yükselme yaşayan satış fiyatları, ülkemizde yanlış yatırımların sonucunda yalnızca mağduriyet ortamını oluşturuyor. Bu nedenle arsa arazi alanında uzmanlaşan ilk ve tek kurumsal franchise zinciri olduğu bilinen uparazzi’nin Genel Müdürü, hisseli yer alımlarında 1 TL’lik bir borcun bile zarara uğratabileceğini hatırlattı.

Zarara uğramamak için araştırma yapın

Erilkun, toprak yatırımlarında çok daha dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. “Bir yatırımın gerçek bir kazanca dönüşmesinin yolu detaylı düşünme ve araştırmadan geçmektedir. Bu doğrultuda önemli detaylardan birisi hisseli yer alımlarıdır. Hisseli alınan topraklarda en ufak bir borç ortağı zora sokabiliyor. Fakat gerçek bir yatırım için hisseli olmayan toprakların gözden geçirilmesi önemlidir. Başka bir ortağın söz hakkı yarattığı toprakların yarın probleme dönüşmemesi adına tekli yatırımlar şarttır. Unutmamalıyız ki ülkemizde hisse sorunun yaşandığı miras davalarında toplam dava sayısı şu anda yüzde 16,2’yi bulmuş durumda.” denildi.

Yalnızca bir yıl içerisinde 350 bin 065 adetlik hisse paylaşımının dava sürecine girdiğini anımsayan Hakan Erilkun, ön alım hakkı gibi risklerin düşünülmesi gerektiğini söylüyor. Bu bakımdan arazilerin en ufak detayına kadar araştırılması ciddiyetle düşünülmeli.