Kategoriler
Ekonomi Gündem

Hızla düşen dolarda son durum… 30 Temmuz 2019

Kamuoyu, ABD Merkez Bankasının (FED) faiz kararını beklerken TL’deki değer kazancı artıyor. Dolar, TL karşısında yüzde 1 değer kaybederken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının yarın açıklayacağı enflasyon raporu bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faiz kararının ardından yükseldikten sonra düşüşe geçen dolar, dün son üç haftanın en düşük seviyelerine yaklaştı. Dolar, TL karşısında dün 5.6001’e kadar geriledi. Dövizler, bugüne en az yüzde 0.37 oranında düşüşle başladı.

Ani düşüşler yaşayan dolar/TL, şu an 5,5723 civarında seyrediyor. Son üç hafta içinde 5,60’ın altına düşen dolar, dün, yüzde 1,01 oranındaki değer kaybıyla 5,6145 ile tamamladı.

FED tarafından faiz indirimi beklentilerine karşın dolar endeksi ise yükseliş eğilimini devam ettirerek 98,2 oranıyla 2 ayın en yüksek değerine ulaştı.

Döviz kuru hakkında analistler ne diyor?

Analistler son gelişmeleri değerlendirdi. Yurt içindeki Temmuz ayı Ekonomik Güven Endeksini, yurt dışındaki Avro Bölgesi Ekonomik ve Güven Endeksini, Almanya’da Tüketici Fiyat Endeksi ile ABD’de kişisel gelir, harcamalar ve bekleyen konut satışları verilerinin takip edileceğinin altını çizdi. Dolar/TL’nin 5,5750 desteğinin kırılması ile 5,50’nin de tartışılacağını belirten analistler, olabilecek bir yükselişte 5,6750’nin direnç göstereceğini ifade etti.

Japonya Merkez Bankasının açıklaması

Son gelişmelerle birlikte Japonya Merkez Bankası (BOJ) para politikasında değişiklik yapmazken küresel ekonomideki yavaşlamanın Japonya’nın ekonomisini tehdit etmesi hâlinde tereddüt etmeden harekete geçeceklerini vurguladı. BOJ, 2020 yılının bahar ayına kadar faizlerinin aşırı düşük seviyelerde seyredeceğini belirtti.

10 yıl vadeli devlet tahvilinin getirisini %0 seviyesinde tutacak şekilde para politikasını belirleyecek BOJ, politika faizini beklendiği gibi şimdilik yüzde -0.1’de tutuyor. BOJ, ayrıca, Merkez Bankası varlık alım programında da bir değişikliğe gitmedi. Para politikasının yakın gelecekte izleyeceği durumu açıklayan geleceğe dönük yönlendirme metninde de herhangi bir değişiklik yapmadı.

Dolar ne durumda?

Doların TL karşısındaki güncel alış fiyatı 5,5750 TL iken satış fiyatı 5,5770 TL’dir.