Kategoriler
Emlak Magazin

Hulusi Kentmen’in İzmit’teki evi sanatseverleri bir araya getirecek

Hulusi Kentmen’in çocukluğunun geçtiği Kocaeli İzmit’teki evin restore edileceği duyuruldu. Yeşilçam’ın sevilen oyuncusunun çocukluğunu geçirdiği tarihin evin yıkılmak üzere olduğunu öğrenen İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet harekete geçti. Hürriyet, restorasyon fikrini kentin tarihi değerlerini korumak ve ileriki nesillere aktarmak için geliştirdiğinden bahsediyor.

Hulusi Kentmen’in evi başkanın ilgisini çekti

Yeşilçam’ın usta oyuncusu Hulusi Kentmen’in Kocaeli İzmit’teki evi harabe bir halde dönüşüm sürecini bekliyor. Kendi haline bırakıldığı öğrenilen tarihi alanın Kentmen’in çocukluğunun geçtiği yer olarak öğrenildiğini aktaran İzmit Belediye Başkanı; yapılan tespit çalışmalarının ardından tarihte rol oynayan evin yeniden bölge sakinlerine kazandırılmasına karar verdiklerini belirtti. Çalışmaların belediye ekipleri altında yoğun bir şekilde sürdürüleceğini söyleyen Fatma Kaplan Hürriyet, başta kamulaştırma sürecini tamamlama girişiminde bulunduklarını ifade ediyor.

Tapusu artık İzmit Belediyesi’nin

Hürriyet, evin içinde yapılan araştırmanın sonuç verdiğinden söz etti. İzmit Belediyesi altında evin yeniden kültürel dönüşüme sokulacağı fikrini geliştirdiklerini söyleyen başkan, kamulaştırma sürecinin tamamlandığını bildiriyor.

Evin tapusunun artık İzmit Belediyesi’ne ait olduğu haberlerine karşılık, bir sonraki aşama sponsorluktan geçiyordu. Adalar Rotary Kulübü tarafından sponsorluğun yakın zamanda üstlenildiği bilgisine yer verilirken, çalışmaların ‘Hulusi Kentmen Sanat ve Barış Evi’ başlığı altında başlatılacağı konuşuluyor.

İnşaat sürecinde ilk hedefin 1,5 yıl olduğu yine İzmit Belediye Başkanı tarafından aktarıldı. Restore edilen alanın herkesin eseri olacağını bildiren Hürriyet, sanat adına yapılan girişimin aynı zamanda sosyal mesaj vereceğinden emin. Sanatseverleri birleştirmesi beklenen bölgenin kentin kıymetli bir noktası olacağı aşikâr. Tarih kadar turizmde de rol oynaması beklenen ev için çalışmalar gelecek dönemde başlatılacak.

Torun Melek Kentmen’den onay geldi

Hulusi Kentmen’in çocukluğunun geçtiği evin yenilenme süreci Adalar Rotary Kulübü sponsorluğunda tamamlanacak. Tıpkı dedesi gibi tiyatro ve sinema oyuncusu olduğu bilinen Melek Kentmen, ev hakkında bildiği değerli bilgileri basın üzerinden paylaştı. Dedesinin bebeklik döneminde ebeveynlerinin Bulgaristan’dan göç ederek İzmit’e yerleştiklerini söyleyen Kentmen, dedesinin tam bir deniz aşığı olduğundan söz etti.

Tıpkı Hulusi Kentmen gibi kendisinin de denizcilik aşkı olduğu bilgisini veren torun, İzmit Körfez’inde bu aşkı pekiştiriyor. Yeşilçam oyuncusunun da evin bahçesinden İzmit Körfezi’ne sıklıkla baktığı zamanlara atıfta bulunan Melek Kentmen, gelecekte mesleğinin denizcilik olacağı konusunda düşünceleri olduğunu aktardı. Ancak iki büyük aşk arasından tiyatroyu seçen Hulusi Kentmen, yine de hayallerini gerçekleştirmeden yaşama veda etmedi.

19’yüzyılın son eserlerinden

Restore edilmesi beklenen evin 2 katlı yapıda olduğu bilgisini veren belediye, taban alanın 60 metrekareden oluştuğunu söyledi. Toplam bina alanının 120 metrekare olduğu, ancak bahçe alanının 450 metrekareye yükseldiği görüldü. Binanın geçmiş tarihinde 19’uncu yüzyılın sonları olduğuna dair tahmin geliştirenler, yapının ahşap oturtma çatılı olarak inşa edildiğini kaydetti. Orta sofalı ve cumbalı bu evde yalnızca iki oda bulunmaktadır.

Belediye haberlerine göz atmak için tıklayınız.